Annons

Ostadiga gravstenar farliga

Omkring var tredje gravsten på kyrkogårdarna i Nybro kommun står inte tillräckligt stadigt. Nu stagas de upp tillfälligt med pålar.
Nybro • Publicerad 19 september 2014
Monica Berglund och Leif Eriksson gör dragtest på en gravsten.
Monica Berglund och Leif Eriksson gör dragtest på en gravsten.Foto: Jan Stenqvist

För några år sedan dog en flicka i Bollebygd i västsverige sedan en gravsten fallit över henne. Händelsen ledde till en debatt om säkerheten på Sveriges kyrkogårdar – och ur det togs regler fram för att hindra att liknande olyckor händer igen.

– Det som gäller är att kyrkan ansvarar för säkerheten på kyrkogården, men det är gravrättsinnehavaren som ansvarar för sin gravsten, förklarar Lars Ström, kyrkoherde i Nybro.

Annons

Pastoratet gör en undersökning av alla gravstenar inom pastoratet. Kyrkogården i Kristvalla var först ut.

På torsdagen gjorde kyrkogårdsföreståndaren Monica Berglund och vaktmästarna Leif Eriksson och Lotta Larsson motsvarande tester i Alsjöholm.

Ett tryck- och dragtest görs på varje sten. Den sten som inte klarar 35 kilos belastning underkänns i testet och stagas tillfälligt upp med pålar.

– Vi följer bara de regler som tagits fram av Centrala Gravvårdskommittén. Det som sedan sker är att vi skickar brev till gravrättsinnehavarna och ber dem anlita firmor för att åtgärda stenarna. Då har de ett år på sig, säger Monica Berglund.

Lars Ström säger:

– Jag kan förstå om folk blir upprörda när de ser sina gravstenar uppstagade, men vi följer bara de regler som finns. Vi hoppas att människor ska förstå varför vi gör det här arbetet, säger han.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons