Annons

Oskyldig Nybrobo får skadestånd för lidande

Den Nybrobo som oskyldigt satt häktad i veckor medan åklagaren utredde misstankarna om upprepade våldtäkter mot minderårig har fått skadestånd för lidande.
Nybro • Publicerad 13 december 2003

Mannen häktades i maj i år på grund av misstanke om att han förgripit sig på ett barn under 14 års tid. Bland annat rörde misstankarna grov våldtäkt. Efter två veckor i häktet släpptes mannen på fri fot. Åklagaren utredde fallet i ytterligare två veckor men fattade sedan beslutet att lägga ned förundersökningen då det inte gick att binda mannen vid de påstådda brotten. Eftersom förundersökningen inte ledde till åtal och fällande dom kunde mannen kräva skadestånd för de veckor han satt inlåst. Detta gjordes och Justitiekanslern beslutade i torsdags att han ska få de 25 000 kronor för lidande, de dryga 5 000 kronor för förlorad arbetsinkomst och ombudskostnaderna om 2 000 kronor som mannen begärt.

- Den ersättning som han har begärt överstiger det belopp som normalt brukar utgå vid frihetsberövanden, skriver Justitiekanslern i sitt beslut.

Annons

Skälet till detta är misstanken har avsett så pass allvarliga brott mot barn.

Totalt betalar staten ut ett skadeståndsbelopp om 32 407 kronor till mannen.

EMMA ARENIUS

emma.arenius@barometern.se

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons