Annons

”Omotiverat hög hyreshöjning”

– Vi tycker att det är en omotiverat hög hyreshöjning av Nybro Bostads AB, säger Hans Jonsson, som företräder Hyresgästföreningen i Nybro.
Nybro • Publicerad 14 mars 2012

– Det är en kompromiss, och ett ettårigt avtal. Nya förhandlingar börjar i höst. De privata fastighetsägarna vars avtal nu är klara, har nöjt sig med mindre. Det blir intressant att se vad de som är kvar nu tar för intryck.

Förhandlingarna strandade mellan Nybro Bostad AB, NBAB, och Hyresgäst- föreningen och det blev därför Hyresmarknads- kommittén som fick avgöra, och dess beslut faställde hyreshöjningen till 20:80 kronor per kvadratmeter från och med den 1 februari. Det motsvarar 2,65 procent.

Annons

Hans Jonsson påpekar att Nybro Bostads AB i många avseenden är ett välskött bolag. De senaste åren har de gjort ett ekonomiskt överskott i verksamheten. Prognosen för 2011 var vid delårsrapporten cirka två miljoner kronor exklusive fastighetsförsäljningar. För 2010 var vinsten 8,1 miljoner kronor, och för 2009 var den 4,1 miljoner.

Enligt Michael Granstedt finns det hittills sju överenskommelser klara i Nybro kommun för 2012 med privata fastighetsägare, det handlar om totalt 377 lägenheter och som ligger mellan 11:75 till 15:00 kronor per kvadratmeter.

– Jag är faktiskt djupt besviken på beslutet i centrala Hyresmarknadskommitten, säger han. Ingenstans i närregionen hamnar hyreshöjningarna i nivå med beslutet som gäller NBAB. Men samtidigt är det ändå en bättre lösning än att dra förhandlingarna till domstol.

Nu förutsätter förhandlingsdelegationen att förstärkningen av NBAB:s ekonomi för 2012 med 2,5 miljoner kronor, som hyreshöjningen innebär, satsas på det eftersatta underhållet i det ålderstigna beståndet. Det är något som bostadsföretaget också tydligt framför till Hyresmarknadskommitten.

– Men vi har inte fått något löfte, säger Hans Jons- son.

Jörgen Danielsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons