Annons

Nytt snöfall spräcker budgeten

Nybro kommun är redan på väg att tömma årets snöröjningsbudget. Och de kommande dagarna ska det komma mer av den vita varan.
– Ärligt talat vet jag inte hur vi ska lösa det ekonomiska, säger Karin Thyberg, gata- parkchef på Nybro kommun.
Nybro • Publicerad 20 februari 2010

Enligt Smhi är mer snö på väg. Prognoserna talar om snöfall lördag, söndag, måndag och natten mot tisdag i nästa vecka.

Det här har skapat huvudbry hos chefstjänstemännen på Nybro kommun. Årets budget på 2,2 miljoner kronor är i stort sett förbrukat.

Annons

– Jag skulle bli överlycklig om slutnotan stannar på tre miljoner kronor, men jag tvivlar på att vi kommer att ha sådan tur. Det är ju inte bara själva snöröjningen som kostar. Vi sandar ju också, och när snön har smält så har vi sandupptagning - och dessutom kostnader för saker och maskiner som går sönder, säger Karin Thyberg.

Förra året klarades budgeten, liksom året innan. Den här vintern, menar Karin Thyberg, har det kommit mer än tillräckligt med snö.

– Jag tror att ingen, verkligen ingen, hade räknat med att det skulle komma så här mycket.

Vad innebär det här för tekniska kontoret?

– Rent ekonomiskt vet jag inte riktigt. Självklart ska vi hålla gator och cykelvägar rena, och förhoppningsvis kan vi klara det utan att behöva betala ut så väldigt mycket i övertidsersättningar. Det ska inte behöva påverka våra investeringsprojekt. Möjligen kan det påverka vårt vanliga drift och underhåll, men det vill jag helst undvika. Naggar man på detta så skjuter man bara problemen framför sig; slarvar man med underhållet så blir kostnaderna desto större sedan när man väl måste ta itu med dem, säger hon.

Karin Thyberg kan bara vädja till allmänheten att hjälpa till att hålla kostnaderna nere; att inte skräpa ner, inte orsaka skadegörelse.

– Alla får på något sätt vara med och dra sitt strå till stacken, säger hon.

Med all snö följer också att den ska forslas undan någonstans. Det börjar bli trångt på vissa parkeringsplatser, menar hon.

– Men vi har ett antal upplagsplatser dit vi kan forsla snön, säger hon.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons