Annons

Nytt överklagande mot ny dieselstation

De boende i Madesjö vägrar att ge upp. Samhällsbyggnadsnämnden och länsstyrelsens beslut om ny dieselstation överklagas nu till miljödomstolen.
Nybro • Publicerad 16 december 2003

Barometern-OT skrev förra veckan om att även länsstyrelsen godkänt Norsk hydro olje AB:s planer på en ny dieselstation i Madesjö. Grannarnas reaktion lät inte vänta på sig. Nu överklagas ärendet till miljödomstolen.

Det främsta argumentet för de boende i området är att trafikbullret kommer att öka samt olämpligheten med kemikaliehantering så nära bostadsbebyggelse. Att bullernivån kommer att öka medger länsstyrelsen men menar "att området vid detaljplaneläggningen ansetts som lämplig för industriområde som medför en rad störningar för omgivande bebyggelser".

Annons

- Vi har kommit med ett förslag om ett bullerskydd och också fått det löftet av kommunen, men vi väntar fortfarande på besked, säger Tore Blomqvist, en av initiativtagare till överklagandet.

Två ja krävs

Ärendet är tudelat. Dels krävs ett godkännande för den miljöpåverkan det kan innebära med en ny dieselstation, och dels krävs bygglov.

Bygglovet har vandrat mellan kommunala och statliga instanser för att återigen hamna hos samhällsbyggnadsnämnden.

Bygglovsärendet har varit överklagat till länsstyrelsen som i sin tur hävdade att de som överklagade ej hade rätt till åsikt i ärendet då de inte kunde betraktas som grannar. Länsrätten gav dock grannarna rätt och länsstyrelsen återfick ärende och skickade det vidare till första instans, nämligen samhällbyggnadsnämnden.

"Väldigt oroade"

Den nya överklagan från grannarna i området rör själva miljöbeslutet.

- Vi i området är naturligtvis väldigt oroade. Sedan vi flyttade hit har det blivit en allt större koncentration av industrier och nu räknar man med att trafiken kommer att fördubblas, menar Tore Blomqvist.

Kommunen å sin sida hävdar planerna är långt ifrån färdiga.

- Detaljplanearbetet ska vara klart i mars och efter detta påbörjas ett samrådsförfarande där berörda får säga sitt, berättar projektledare Ulf Olsson på kommunens tekniska kontor.

Annons

Det sker nu en parallell process, dels ska bygglovet upp i samhällsbyggnadsnämnden och dels ska miljödomstolen ta hand om miljömålet .

0481-422 53

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons