Annons

Nybro Energi söker dolda vattenläckor

Omkring en åttondel av det dricksvatten som produceras för Nybro stad läcker ut från trasiga ledningar under marken. Nu försöker Nybro Energi spåra var dessa läckor finns.
Nybro • Publicerad 23 maj 2019

Ett par gånger om året gör energibolaget en större insats för att söka efter dessa mindre läckor. En sådan insats pågår just nu.

– Med tanke på att det har varit vattenbrist ett par somrar så är det förstås inte bra att vi producerar en massa vatten som inte kommer till användning. Det är viktigt att komma tillrätta med det här, men det är inte lätt. det är lite som att leta efter en nål i en höstack, säger Johan Johannesson, va-chef på Nybro Energi.

Annons

Problemet med läckande ledningsnät, säger han, är inte unikt för Nybro, det är något som alla ledningsägare i Sverige brottas med - där finns en differens mellan den volym som produceras och den volym som kan debiteras.

Johan Johannesson, va-chef på Nybro Energi.
Johan Johannesson, va-chef på Nybro Energi.

För Nybro stad produceras omkring 3000 kubikmeter vatten varje dygn. Det faktiska läckaget, säger Johan Johannesson, uppgår till 15 liter per sekund.

Hur går det till att söka efter mindre läckor?

– Vi använder utrustning som lyssnar efter läckljud från ledningsnätet, och när vi stöter på en misstänkt läcka försöker vi lokalisera den mer exakt. Under de här dagarna har vi fått en träff på en huvudledning vid Hasselvägen/Svartgölsgatan. Vår plan är att åtgärda den nästa vecka, säger han.

Förklaringen till dessa läckor, menar han, är att ledningsnätet ofta är gammalt och till slut brister.

– De sökningar som vi gör just nu är en del av vårt kontinuerliga ledningsunderhåll; när vi lagar läckor passar vi på att byta ut gamla ledningar mot nya. Det är något som vi måste jobba fortsatt med; vi vill inte producera mer vatten än vad som går åt, säger han.

Med hjälp av en spindellyssnare undersöker Fredrik Ström vattenflödet från en ventil på Odengatan. Missljud kan vara ett tecken på att det finns en läcka.
Med hjälp av en spindellyssnare undersöker Fredrik Ström vattenflödet från en ventil på Odengatan. Missljud kan vara ett tecken på att det finns en läcka.Foto: Jan Stenqvist

Fredrik Ström, läcksökare och röringenjör från XR Miljöhantering, är den som utför det praktiska arbetet. Han använder en så kallad spindellyssnare.

– Egentligen handlar det nog om att kunna friskförklara ett område. Om det ändå hörs ett väsande, brusande ljud kan man ana sig till att det finns en läcka. Då får man göra en mer noggrann undersökning. Hittills har jag stött på en större läcka på Hasselvägen och några servisläckor. Tanken är att jag ska hinna söka av hela tätorten innan jag lämnar, säger han.

I mobilen får Fredrik Ström upp kartan över ledningsnätet i Nybro stad. Den är till hjälp för honom när han utför läcksökning.
I mobilen får Fredrik Ström upp kartan över ledningsnätet i Nybro stad. Den är till hjälp för honom när han utför läcksökning.

Ledningsnätet består till stor del av gamla gjutjärnsledningar. Metallen gör det relativt enkelt att identifiera läckor. Betydligt värre är det, säger han, när trasiga ledningar byts ut mot plaströr. Plasten eliminerar de typiska ljuden.

– Då är det lätt att missa läckljud. Ändå tror jag det är bra att kommunen ser över sitt ledningsnät, säger han.

Jan StenqvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons