Annons

Nybro Energi satsar på nedgrävda ledningar

Av Nybro Energis drygt 80 mil el-ledningar är nära 60 mil nedgrävda med markkabel. Senaste projektet: En nedgrävd kabel mellan Luvehult och Eskilshult.
Nybro • Publicerad 10 maj 2019
Håkan Dahlgren, vd för Nybro Energi AB.
Håkan Dahlgren, vd för Nybro Energi AB.

Strategin att gräva ner el-ledningarna syftar till att hålla ett driftsäkert elnät. Risken för avbrott på grund av väder ska minimeras.

– Elnätet ska vara så driftsäkert som möjligt. Varken vi eller kunderna vill ha elavbrott och då är nedgrävda ledningar ett säkrare alternativ för framtiden. Numera är det också en självklarhet att erbjuda fiberuppkoppling genom samförläggning när vi ändå gräver, säger vd:n Håkan Dahlgren i ett pressmeddelande.

Annons

Sträckan mellan Luvehult och Eskilshult omfattar nu en 4,4 kilometer lång luftburen högspänningsledning och 1,6 kilometer lågspänning som ersatts med jordkabel. Samtidigt har tre äldre transformatorstationer ersatts med nya.

– Även detta bidrar till en trygg och säker hantering, menar Håkan Dahlgren.

Projektkostnaden uppgår till 3,9 miljoner kronor. I samband med grävningen har fiberkanalisation lagts ned.

Nybro Energi förfogar idag över 597 kilometer nedgrävd kabel, 155 kilometer isolerad luftledning och 51 kilometer oisolerad luftledning. Inom Nybro Energis elnät finns omkring 8 500 kunder.

Jan StenqvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons