Annons

Ny giv för nyårsrevyn

Det repas för fullt på Folkets hus inför jubileumsrevyn Guldtian. Nöjesmakarnas tionde nyårsrevy
Nybro • Publicerad 22 december 2003
Fundersamt. Buskiskungen och skådespelaren Krister Claesson regisserar Nöjesmakarnas nyårsrevy med bland andra Kent Andersson, Mia Andersson och Fredrik B Nilsson.
Foto: ANNA MI MATZÉN
Fundersamt. Buskiskungen och skådespelaren Krister Claesson regisserar Nöjesmakarnas nyårsrevy med bland andra Kent Andersson, Mia Andersson och Fredrik B Nilsson. Foto: ANNA MI MATZÉNFoto: 

Den röda sammetsridån glider långsamt ihop. Samtidigt hörs ett lågt surr när bioduken sänks mot golvet. Fredrik B Nilsson tar tiden och rapporterar till Krister Claesson.

- Ja, funderar han högt. Kanske kan man göra så här, säger han och kliver med några långa steg upp på scenen för att illustrera vad han menar.

Annons

Buskiskungen från Halland gästspelar som regissör när Nöjesmakarna firar sin tionde nyårsrevy. "Jätteskönt", tycker Mia Andersson som för en gångs skull kan koncentrera sig på sina egna roller.

- Det är ju ett jubileum och det vill vi uppmärksamma. Samtidigt ville vi göra något som kan få oss att utvecklas också och då frågade vi vår förebild om han kunde tänka sig att hjälpa till med regin. Och det kunde han.

Planering är nyckelordet

Om en dryg vecka ska repliker och sånger sitta och fram tills dess har gänget en del att jobba på. När Barometern-OT tittar in för att känna Nöjesmakarna på pulsen är det mycket detaljarbete på gång. Var ska bordet stå, vem bär ut ketchupen? Hur görs övergången till nästa nummer bäst?

- Planering och åter planering. Det gäller att allting klaffar, säger Anders Brandel.

Årets revy består av 24 nummer och till skillnad mot tidigare kommer fokus inte att ligga på lokala händelser. Krister Claesson har skrivit och bearbetat några nummer och som traditionen bjuder bidrar också Kenneth Andréen till revyn. I övrigt står Nöjesmakarna för materialet.

- Det blir kanske inte så mycket lokalt, men Stig Davidson finns med, lovar Kent Andersson.

Elavbrott, Skandia, dr Phil och Bosse Bildoktor figurerar också i revyn.

- Jag hoppas att jag bidragit med lite nya infallsvinklar. Det handlar egentligen inte om att göra en nyårsrevy som alla andra. Man måste ha sin egen stil, säger Krister Claesson som sysslat med revyer och buskis i snart 20 år.

Siktar mot minst 20

Annons

När Nöjesmakarna gjorde sin första nyårsrevy 1994 körde man fem föreställningar, minns Anders Brandel. Den här gången är 20 föreställningar planerade och fler kan tillkomma.

- Folk från hela länet kommer hit. Det är jätteroligt, säger Mia Andersson, som tycker att det bästa med revymakandet är att få glädja människor.

- Det är väldigt roligt att få hålla på med sånt här under den mörka årstiden, att få roa människor och få dem att skratta. Det är härligt.

Förutom Nöjesmakarna själva medverkar även Fredrik B Nilsson, Martina Sundén, Ulrika Dietrichson, Erika Larsen och Jessica Danielsson i nyårsrevyn. Orkestern består av Peter Lilja, Håkan "Julle" Carlsson, Jan Johansson och Per Carlsson.

Anna Mi Matzén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons