Annons

Nöjd med det nya arbetssättet

Jan Kohlbeck är lärare på IV-programmet och en av de tio som valt att pröva hur det är att jobba som lärare med vanlig arbetsvecka utan ferier men med semester.
Nybro • Publicerad 15 december 2003
Läraren Jan Kohlbeck trivs med sina nya arbetstider och vill inte byta tillbaka. FOTO: EMMA ARENIUS
Läraren Jan Kohlbeck trivs med sina nya arbetstider och vill inte byta tillbaka. FOTO: EMMA ARENIUSFoto: 

- Det har ju alltid varit så i skolan att man har slutat när barnen går på sommarlov och då har det blivit en massa saker liggande hela sommaren. Nu har jag tid på mig att göra i ordning, städa upp, avsluta och sedan verkligen gå på semester, säger Jan Kohlbeck.

Han börjar också ett par veckor före eleverna och kollegerna på höstterminen och tycker att han hinner förbereda lugnare än tidigare med det nya systemet.

Annons

Arbetstiderna går också bra ihop med privatlivet. Barnen är utflugna och den plötsliga möjligheten att ta ut ett par dagars semester mitt under terminen för exempelvis en minisemester i Köpenhamn uppskattas.

Jan Kohlbeck tror att det blir ungefär lika mycket jobb oavsett vilket schemasystem som gäller. Men med det nya fördelas arbetstiden jämnare över året.

- Många lärare som är kvar i det gamla systemet är ju i skolan några dagar innan de börjar höstterminen i alla fall. Men de får inget pröjs.

Han vill själv fortsätta med 40-timmarsveckan och kan rekommendera det till andra. I alla fall dem som har en liknande familjesituation. Som småbarnsförälder är det däremot en fördel att få vara ledig samtidigt som barnen har lov, menar Jan Kohlbeck.

Den ständiga tillgängligheten som många lärare ställer upp på tror han tär på hälsan i längden.

- Det är ingen som kräver av en tandläkare att bli behandlad efter arbetstid. Har man fått en tid klockan 13 så är man hos tandläkaren då. Jag tycker att man ska acceptera och förstå att det är så med lärare också.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons