Annons

Nämnd oroas inte av negativa siffror

Kommunledningen och revisorerna kräver att individ- och familjenämnden tar fram ett sparpaket.
Men det kommer inte att ske
Nybro • Publicerad 27 augusti 2005

- I långa loppet skulle det bli alldeles för dyrt. Besparingar kommer alltid surt efteråt, säger Sivert Hugosson (kd), nämndens vice ordförande.

Individ- och familjenämndens delårsbokslut för årets sju första månader har just sammanställts. Siffrorna ser inte alls bra ut.

Annons

Underskottet kan bli så stort som sex miljoner kronor. Kanske mer.

Och än en gång är det institutionsplaceringarna som spökar.

- Den här gången har vi hamnat i en familjefälla, säger Stig-Roland Fagergård, chef på individ- och familjekontoret.

Fyra familjer placerade

Sedan maj i år har kommunen fyra familjer placerade på annan ort för utredning och behandling. Det rör sig om småbarnsfamiljer där föräldrarna av olika anledningar inte klarar av föräldrarollen.

Varje månad kostar placeringarna 400 000 kronor. I oktober övergår samtliga familjer till öppenvårdsbehandling.

- Tidigare har vi haft ett till två sådana här ärenden om året. Nu har vi fyra ärenden samtidigt. Det har aldrig hänt tidigare, säger han.

Kommunledningen vill hålla de respektive nämndernas ekonomi i strama tyglar. Därför har bland annat ett direktiv gått ut till politikerna i individ- och familjenämnden om att lägga fram ett sparprogram under augusti.

Men något sådant finns inte.

- Visst kan man dra ned på något, men vis av erfarenhet vet jag att det förr eller senare slår tillbaka, om ett år eller två. Och då blir kostnaderna desto större, säger Sivert Hugosson.

Annons

Ska informeras

Däremot ska nämnden hålla kommunledningen uppdaterad på hur den ekonomiska situationen utvecklar sig.

Allt är dock inte mörkt.

När det gäller institutionsplaceringar av ungdomar har skutan vänt, som Stig-Roland Fagergård uttrycker det. Vid årets början hade kommunen tolv ungdomsplaceringar på paragraf 12-hem. Fler har sedan dess slussats ut i samhället.

- Om allt går väl kan vi vid årets slut vara i ett läge då vi bara ha en eller två placeringar kvar, säger han.

Källa till osäkerhet

Institutionsplaceringar är sedan länge en ständig källa till osäkerhet hos politiker och tjänstemän på socialtjänsten, eftersom omfattningen på placeringar aldrig går att planera i förväg. Budgeten hotar ständigt att spricka, säger Stig-Roland Fagergård.

- Det här är ett dilemma vi påtalat för kommunledningen flera gånger. Vi önskar en central budget för oförutsedda utgifter att söka anslag från vid behov, säger han.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons