Medborgarförslaget: ”Skicka konstverket till återvinningen”

Nybro Artikeln publicerades
Konstverket Ett långt kast var i fokus i ett medborgarförslag som lämnades in till kommunen i vintras. Förslaget avslogs.
Foto: Jan Stenqvist
Konstverket Ett långt kast var i fokus i ett medborgarförslag som lämnades in till kommunen i vintras. Förslaget avslogs.

Samhällsbyggnadsnämnden har avslagit tre inlämnade medborgarförslag. Ett av dessa förslag ville skicka ett konstverk utanför kommunhuset till återvinningen.

De medborgarförslag som nämnden hade att ta ställning till lämnades in till kommunen under hösten och vintern. Ett av dessa förslag uttryckte kritik mot konstverket Ett långt kast som år 2000 placerades på gräsmattan utanför kommunhuset.

Konstverket är gjort i metall och är i dag rostigt. Fräscha upp konstverket, eller skicka det till återvinningen menade kommuninvånaren i sitt medborgarförslag.

Men nämnden sa nej i sitt yttrande. Konstverket får inte förvanskas, det skulle strida mot upphovsrättslagen, menar samhällsbyggnadsnämnden.

Politikerna avslog också ett medborgarförslag om att bjuda in pensionärer till en träff om nedskräpning och förstörelse samt ett förslag om att muddra Linneasjön för att göra den mer attraktiv för sol och bad. Sjön är djup, och en eventuell muddring skulle riskera att försämra vattenkvaliteten då potentiella föroreningar på botten skulle röras upp, menar nämnden.

Yttrandena kommer att gå vidare till kommunfullmäktige.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.