Annons

Matresterna duger inte som grisfoder

I ett brev till miljöminister Lena Sommestad protesterar Madesjöskolans miljöteam mot att överbliven skolmat inte längre får användas som grismat.
- Det är slöseri och onödigt, säger eleven Christoffer.
Jönning
Nybro • Publicerad 18 juni 2003

Sedan i höstas hindrar EU-regler att skolans matavfall går till grismat.

Tidigare hämtades resterna av en bonde i närheten som matade sina grisar med avfallet. Meningsfullt och bra för miljön tyckte elever och personal.

Annons

Men EU-direktiven satte käppar i hjulen för miljöprojektet och nu slängs avfallet bland de andra soporna och körs till Moskogens deponi.

- Det är så onödigt. Nu behandlas det i stället som sopor vilket gör att skolan förlorar pengar när soporna väger mer, säger Christoffer Jönning som representerar skolans miljöteam.

Han och hans klasskamrater börjar sjuan till hösten. Så länge de har gått i skolan har den överblivna maten blivit grisföda. Sedan EU stoppade det eleverna uppfattar som ett miljövänligt projekt har skolans sopor fördubblats.

Enligt Leif Karlsson, vaktmästare på skolan, slänger Madesjöskolan 17 ton sopor årligen.

Högre avgift

Eftersom skolans sopavgift styrs efter hur stor sopmängden är har avgiften ökat sedan matavfallet började köras till deponin.

- Det blir en hel del men inget av det är ju giftigt, säger Christoffer Jönning och får medhåll av klasskamraterna Marcus Johansson, Frida Petersson och Sebastian Holmberg.

Någon större förhoppning att direktiven ändras har de inte men genom brevet till ministern har de markerat var de står.

- Vi visar att vi inte gillar det här och kanske, kanske kan det göra lite för hur de ser på det, hoppas Christoffer Jönning.

Anna Mi Matzén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons