Annons

Lärare besvikna på lönen

Lärarnas fackförbund är besvikna på sin arbetsgivare. Det är oklart om de får det 20-procentiga lönelyft över fem år som grannkommunerna fått.
Nybro • Publicerad 5 december 2003

- Det finns en hake i det centrala avtalet som arbetsgivaren vill utnyttja. Vi har kvitton från två undersökningar på att lärarna i Nybro är duktiga. Men vi är på 267:e plats bland Sveriges kommuner när det gäller löner, säger Roland Gustavsson, representant för Lärarförbundet i Nybro.

För snart fem år sedan började det centrala löneavtalet mellan lärarfacken och kommunerna att gälla. Det gick ut på att lärarna i genomsnitt skulle ha fått ett 20-procentigt lönelyft när femårsperioden var slut. Avtalet går ut nästa år i april och samtalen mellan Nybro kommun, Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet har påbörjats. Men enligt Nybro kommuns personalkontor uppgår lärarnas lönelyft till 19,53 procent. Lärarnas riksförbund menar att siffran är felaktig.

Annons

- Vi hävdar att det inte blir så mycket ens. Vi menar att vi bara snuddar vid 19 procent. Vi vill se hur de har räknat för att komma fram till 19,53, säger Anders Arvidsson, biträdande kommunombud för Lärarnas riksförbund.

Vill ha 20 procent

Inte är de bägge fackförbunden nöjda med 19,53 procent heller. De vill ha 20. I nästa vecka ska de träffa bland annat personalchefen och diskutera frågan.

- Förmodligen tycker de att vi ska stå tillbaka när kommunens ekonomi är dålig. Men det är tveksamt om vi ska avstå från våra lönepengar. Det har vi aldrig gjort förut, säger Roland Gustavsson.

Frågan togs upp på möte

Bland Nybros grannkommuner kommer åtminstone Kalmar, Oskarshamn, Mörbylånga och Västervik upp i 20 procent. Roland Gustavsson menar att en nyutexaminerad lärare med möjligheter att välja jobb sällan tvekar att flytta till exempelvis Oskarshamn i stället för Nybro om det skiljer 2 000 kronor i lön.

- Vi trodde faktiskt inte att de skulle göra så här utan att vi skulle nå 20 procent. De har inte gått ut och pratat med oss om det här innan. Vi är lite besvikna på kommunen, säger han.

Börje Slättman (s) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden och på nämndens möte på onsdagen ventilerades frågan. Politikerna resonerade bland annat om att finansiera ett komplett lönelyft, motsvarande 375 000 kronor, med att dra in en lärartjänst.

- Antingen det eller att vi nöjer oss med 19,53 procent. Men vi förordar att lärarna ska få den sista knappa halvprocenten upp till 20, säger han.

Börje Slättman menar att 375 000 kronor utslaget på alla skolorna skulle bli en rätt lätt besparing för skolorna att klara ut.

Barometern-OT har sökt Nybro kommuns personalchef Kristian Lundh utan resultat.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons