Konsert ska hjälpa barn

Semesterresan till Thailand blev en omtumlande upplevelse
Nybro • Publicerad 27 juli 2005
Linnea Sporre och Désirée Edlund vill göra allt de kan för att hjälpa utsatta barn i Thailand. I augusti ordnar de en välgörenhetskonsert i Nybro kyrka.
Foto: JAN STENQVIST
Linnea Sporre och Désirée Edlund vill göra allt de kan för att hjälpa utsatta barn i Thailand. I augusti ordnar de en välgörenhetskonsert i Nybro kyrka. Foto: JAN STENQVISTFoto: 

- Det gjorde ont att se så många barn utnyttjas hänsynslöst, säger Désirée Edlund och dottern Linnea Sporre.

Nästa månad arrangerar de en välgörenhetskonsert i Nybro för att hjälpa några av barnen till ett bättre liv.

I augusti fyller Désirée Edlund 60 år. Men den fest och uppsluppenhet som normalt förknippas med födelsedagar ska den här gången få ett annat fokus.

Nybro församling lånar ut kyrkan den 12 augusti för en välgörenhetskonsert där alla inkomster ska gå direkt till hjälporganisationen New life center foundation i Thailand.

Désirée Edlund, med en mångårig karriär bakom sig på landets opera-, operett- och musikalscener, tillsammans med bröderna Håkan och

Torbjörn samt dottern Linnea Sporre står för sången och musiken.

- Jag vill inte ha några presenter. Från och med nu vill jag göra allt jag kan för att hjälpa utsatta barn, säger hon.

Utnyttjas hänsynslöst

Efter mer än 30 år på scenen har hon nu dragit sig tillbaka

i ett torp i skogarna utanför Alsjöholm.

Hon är numera smärtsamt medveten om att hennes egen trygga tillvaro är fjärran från de många miljoner barn som varje dag utnyttjas hänsynslöst.

Väckarklockan blev en semesterresa i våras. Dottern Linnea hade besökt Thailand

i julas, vid tiden för tsunamikatastrofen. Men hon befann sig inte i ett drabbat område.

Enormt utbrett

- Jag visste att det förekom mycket prostitution, men att där fanns så många små pojkar och flickor som tvingades sälja blommor om nätterna - det hade jag ingen aning om. Människohandeln är enormt utbredd. Många barn är handelsvaror vars enda uppgift är att tjäna pengar åt sina "ägare", säger Linnea Sporre.

I maj gjorde familjen en ny resa. Den gången bjöds Désirée Edlund med.

I lokala tidningar kunde de läsa om trafficking - handeln med barn från Laos och Kambodja och norra Thailand.

Överallt kunde de se unga prostituerade flickor och pojkar.

- Prostitution är förbjudet, men det tycks myndigheterna strunta i. Sexturismen är en så viktig del av landets ekonomi. Det känns tungt att behöva konstatera, säger Linnea Sporre.

Och överallt kunde de se barn, många yngre än tio år, som sålde blommor sena kvällar och nätter.

- När vi bara hade några dagar kvar fick vi kontakt med Nat, en 14-årig blomsterflicka. Och hon gjorde ett starkt intryck på mig, jag kände att jag ville hjälpa henne på något sätt, säger Désirée Edlund.

Tillbaka i Sverige började hon undersöka hur hon skulle kunna hjälpa de utsatta barnen.

Men sökandet gav inget resultat - tills hon dagarna före midsommar fick se en tv-vinjett om New life center foundation, en organisation som bland annat samarbetar med svenska Diakonia.

- De år jag har kvar vill jag göra allt jag kan för att hjälpa barn. Vad kan vara mer meningsfullt än att hjälpa dem som har det svårt. För mig finns inget annat, säger hon.

JAN STENQVIST

jan.stenqvist@barometern.se

0481-422 52

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.