Annons

Kommunen satsar på barnkulturen

Flera kommuner i länet sparar pengar genom att minska på barnkulturen. Men Nybro går mot strömmen.
- Det känns skönt att vi vågar satsa, säger Lars-Erik Larsson
Nybro • Publicerad 30 december 2003
Efter nära 30 år som ansvarig för barnkultur i Nybro kliver Lars-Erik Larsson av sitt uppdrag och lämnar över till kultursekreterare Barbro Hedenmalm.foto: JAN STENQVIST
Efter nära 30 år som ansvarig för barnkultur i Nybro kliver Lars-Erik Larsson av sitt uppdrag och lämnar över till kultursekreterare Barbro Hedenmalm.foto: JAN STENQVISTFoto: 

I början av 70-talet blev den numera pensionerade läraren ansvarig för kultursatsningarna på Paradisskolan. Efterhand utvidgades det ansvaret till att omfatta alla skolor i kommunen.

Fram till årsskiftet är Lars-Erik Larsson samordnare för barnkulturen i Nybro kommun.

Annons

Sedan kliver han av.

- Jag har hållit på med det här så länge att det är dags att lämna över. Men arbetet med teaterföreningen och filmstudion fortsätter jag med, säger han.

Kultursekreterare Barbro Hedenmalm tar över ansvaret för barnkulturen.

Och den är, enligt Lars-Erik Larsson, en omfattande verksamhet.

Barn- och utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden öronmärkte i år närmare 360 000 kronor för kultur som riktas till barn mellan 2 och 16 år. Eller omräknat, 120 kronor per barn.

Pengarna satsas på teater-, musik- och filmföreställningar.

- Målet är att alla barn och ungdomar ska ha varit med om minst ett kulturevenemang under läsåret. När man ser hur andra kommuner snålar känns det riktigt kul att Nybro vågar satsa. Kulturens betydelse kan inte nog överskattas. Kultur väcker tankar och funderingar, och kan i bästa fall vara en hjälp att förstå sin egen vardag bättre, säger han.

När barnen i Bäckebo skola fick se teaterföreställningen En stor liten man, en föreställning om sagoberättaren H C Andersen, gav den så många idéuppslag att de räckte till temaarbeten hela terminen.

- Då inser man hur viktigt det här är. Bra kultur leder påfallande ofta till efterresonemang, säger han.

Skolornas kulturprogram för nästa läsår är redan spikat.

Annons

Byteatern kommer med en dockteater. Sadie Haidara håller två temadagar med trumworkshop, och Camerata Roman ger en konsert med namnet Klassisk Melodifestival.

Bland annat.

Dessutom visas sju skolbioföreställningar.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons