Annons

Kombiterminal kan stå klar 2014

Nybro kommun bildar ett bolag med tre transportföretag. Samtidigt söker man pengar hos Tillväxtverket. Om ansökan beviljas kommer kombiterminalen kunna stå klar 2014.
Nybro • Publicerad 1 mars 2012

Under våren kommer Nybro kommun att bilda ett bolag tillsammans med Börjes Logistik & Transport, Smålandslogistik och Långemåla Energileveranser. Bolaget kommer att vara ett tjänsteföretag som ska hantera driften av den planerade kombiterminalen för omlastning mellan lastbilar och tåg i östra Nybro.

Kommunen har nu vänt sig till Tillväxtverket och sökt pengar ur EU:s strukturfonder. Totalt ber man om cirka åtta miljoner kronor, men hur mycket man får är ovisst.

Annons

– Ja, vi vet ju att de där pengarna börjar ta slut och vi befarar att vi inte får så mycket pengar, säger projektledaren Bengt-Eve Pettersson. Då får vi stuva om vår ansökan och skjuta en del på framtiden.

Kommunen planerar att själv gå in med 12,5 miljoner kronor under de kommande tre åren. Men också där finns ett aber. I investeringsplanen finns bara hälften av de pengarna avsatta.

– Det är många om och men innan kombiterminalen står färdig, men vi tror nog att det går att komma igång och kanske får det i så fall bli en lite mer blygsam satsning, säger Bengt-Eve Pettersson.

Det gemensamma terminalbolaget kommer att ägas till 25 procent av de fyra inblandade. Att kommunen bara äger en fjärdedel betyder inte att man tappar kontrollen, menar Bengt-Eve Pettersson.

– Kommunen kommer att äga marken och infrastrukturen. Det är viktigt. Vårt krav är att terminalen är öppen för alla och det är argumentet för att behålla ägandet. Bolaget kommer att vara ett driftbolag som tar betalt för tjänster i terminalen, säger han.

Redan 1994 föddes tanken på att bygga en kombiterminal på den tänkta platsen. Anledningen var att Banverket då ville få bort godshanteringen från stationsområdet i Nybro.

– Men det dröjde 13 år innan något hände, säger Bengt-Eve Pettersson.

Då byggdes mötesspåret öster om Nybro och då fanns möjligheten att dra in ett stickspår för just omlastning från lastbilar till tåg. Det är det projektet man nu vill fullfölja

– Hittills har projektet kostat 10 miljoner kronor, men det finns en efterfrågan och det kommer att finnas möjligheter att expandera, säger Bengt-Eve Pettersson.

Nybro kommuns förhoppning är att ha terminalen klar 2014. I det ultimata scenariot sker då omlastning mellan lastbilar och tåg med gods både från skogsnäringen och tillverkningsindustrin.

Kommunen menar att hela regionens konkurrenskraft stärks med byggandet av en kombiterminal, i och med att man då kan erbjuda nya transportmöjligheter.

Man hoppas också att byggandet ska locka till sig företag i logistikbranschen, som ser en möjlighet i att etablera sig nära terminalen.

Projektet anses också vara ett led i Kalmar läns strävan att vara fossilbränslefritt 2030.

Pelle Johansson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons