Annons

Klart med hyreshöjning i Nybro

Nybro Bostads AB höjer hyrorna med 1,34 procent från och med april. För en normalstor trea i Nybro innerstad motsvarar höjningen cirka 70 kronor i månaden.
Nybro • Publicerad 3 februari 2010

Efter att förhandlingarna mellan bostadsbolaget och hyresgästföreningen strandat begärde parterna att Hyresmarknadskommittén i Stockholm skulle avgöra ärendet. Hyresmarknadskommittén fastställde hyreshöjningen till 1,34 procent. Eftersom hyresavierna till och med mars månad redan är utskickade gäller hyreshöjningen från och med april.

Bostadsbolaget hade i sitt utgångsbud begärt en höjning med 2,93 procent, hyresgästföreningen ville se en hyressänkning med 1,21 procent.

Annons

– Vi stod så långt ifrån varandra när vi började förhandla att det inte var lönt att fortsätta. Det var därför som hyresmarknadskommittén fick avgöra, säger Stefan Henrixon, vd på bostadsbolaget.

Hyreshöjningen är dock inte generell över hela fastighetsbeståndet. I kommunens ytterområden, där bolaget har vissa problem att hyra ut bostäderna, sker ingen höjning alls. I Nybro stads ytterområden höjs hyran med 0,7 procent. I innerstan, med vissa undantag, höjs månadshyran med 1,47 procent.

Hyresmarknadskommittén tog dock inte ställning i den gamla tvistefrågan - internräntan. Att tillämpa internränta innebär att bolaget vill få avkastning på eget kapital när egna pengar används för investeringar istället för att ta banklån.

– Förhandlingarna har strandat flera gånger tidigare just på grund av internräntan. Nu är det väl risk för att det kommer att ske nästa gång också, säger Stefan Henrixon.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons