Annons

KD-politiker ifrågasätter kyrkovalet

En kyrka bör inte vara politiskt styrd, anser KD-politikern Jimmy Loord. Därför ifrågasätter han det kommande kyrkovalet den 15 september.
Nybro • Publicerad 8 augusti 2013
KD-politikern Jimmy Loord ifrågasätter kyrkovalet i september.Foto: Jan Stenqvist

– Kanske är det kontroversiellt, kanske sticker jag ut hakan - men det här är min fasta övertygelse. Svenska kyrkan är inte längre en statskyrka, men ändå uppmanas svenska folket att rösta på vilka partirepresentanter som ska engagera sig i kyrkans verksamhet. Du behöver inte ens tro på kyrkans budskap eller verksamhet för att bli inröstad och få inflytande. Är inte det märkligt? Kyrkan bör därför inte vara politiskt styrd, för någonstans där går hennes identitet förlorad, säger Jimmy Loord.

Jimmy Loord är pastor i Pingstförsamlingen i Nybro, men blir i höst heltidspolitiker för Kristdemokraterna i Kalmar län. Han värnar demokrati och demokratiska val men tycker att det i fråga om Svenska kyrkan och det politiska kyrkovalet hamnat snett. Risken, menar han, är att kyrkovalet leder till ett slags omvänt förmynderi där makten tas från dem som är bäst lämpade att leda kyrkan.

Annons

– Kyrkan behöver inte mer byråkrati och politiskt käbbel. Den behöver ett ledarskap som upplevt kallelse att verka för att kyrkan ska få vara det som den är kallad att vara, säger han.

Han ifrågasätter kyrkovalet och tycker därför att Svenska kyrkans medlemmar ska avstå från att rösta. Däremot tycker han att den som känner sig manad ska kontakta sin närmaste pastor, präst, diakon eller kyrkoherde och fråga på vilket sätt han eller hon kan engagera sig för kyrkans utbredning.

Ing-Marie Aronsson är ordförande i Nybro pastoratskyrkoråd och företräder Posk, partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan. Hon håller med om att det inte är en okomplicerad situation med uttalat politiska partier i kyrkliga organ.

– Det kan bli situationer där politiken styr för mycket. Jag tycker nog att det vore bäst om partier utan politisk tillhörighet får styra kyrkans verksamhet, säger hon.

Hon håller inte med om att folk bör avstå från kyrkovalet.

– Nej, det är klart att medlemmarna ska rösta och tala om hur man vill ha det. Vi vill alla att människor ska vara aktiva i kyrkan, säger hon.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons