Annons

I januari avgör fullmäktige torgparkering

Beslutet om huruvida bilar ska släppas in på torget eller ej ska fattas av kommunfullmäktige – och allt talar för att det blir ett ja.
Nybro • Publicerad 18 december 2012

Förslaget om att tillåta parkering på torget de dagar det inte är torghandel har väckt livlig debatt under de senaste veckorna.

Nybroprofiler som Robin Sörbom och Lina Lundh har startat namninsamlingar och skrivit insändare för att sätta stopp för bilarna och bevara torget som det är.

Annons

Handlarna hävdar att det behövs fler p-platser i centrum för att rädda handeln i Nybro och de menar att folk vill kunna köra bil ända fram till butiken.

På måndagen togs frågan upp i kommunstyrelsen och efter votering stod det klart att parkering på torget ska införas de dagar det inte är torghandel under en prövotid på ett år. Därefter ska försöket utvärderas.

Vänsterpartiet och Centerpartiet röstade emot majoritetens förslag och Centern skriver i sin reservation: ”Att öppna upp för parkering på den plats som utgör stadens hjärta och som Nybroborna känner stolthet för, är att återgå till 1960-talets stadsbyggnadsideal”.

Brith-Louise Fagerstrand (S) avstod från att rösta.

Kostnaden för att sätta upp skyltar och ordna med el med mera beräknas bli 75 000–100 000 kronor och det är teknik- och samhällsbyggnadsnämnden som får stå för notan. Därtill kommer kostnader för drift och underhåll.

Men kommunstyrelseledamoten Lars-Gunnar Hellström (C), som även är vice ordförande i teknik- och samhällsbyggnadsnämnden befarar att det kan bli dyrare än så eftersom det är oklart om bron över Bolanders bäck står pall för biltrafik.

– Det behöver göras en besiktning av bron. Det har inte gått trafik där på länge så det är viktigt att göra en rejäl undersökning för att se om den klarar belastningen. Man har börjat i fel ände i den här frågan. Vi ska inte godkänna p-platser om det sedan visar sig att man inte kan använda bron.

Slutgiltigt beslut i frågan fattas alltså av fullmäktige i januari och det är något som Lars-Gunnar Hellström välkomnar.

– Det är bra att det tas i fullmäktige. Det är en så stor principiell fråga. Dessutom är det rimligt eftersom det finns ett tidigare fullmäktigebeslut om att det inte ska tillåtas några bilar på torget.

Karin Lagerström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons