Annons

Hyresförhandlingarna i Nybro har gått i stå

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Nybro bostads AB om nästa års hyror har strandat.
Nybro • Publicerad 10 december 2003

- Jag är mycket besviken, säger Jarl Bülow, ordförande i hyresgästföreningens förhandlingskommitté.

Redan vid förra årets förhandlingar kom parterna på kollisionskurs om hyrorna. Men den gången nådde man till slut ett avtal.

Annons

Den här gången ser det värre ut. Efter två förhandlingsrundor står parterna fortfarande mycket långt ifrån varandra. På tisdagen avbröts samtalen utan uppgörelse.

Tvisten ska nu skickas vidare till hyresmarknadskommittén i Stockholm. Något avgörande därifrån lär inte komma före nyår.

- Det är första gången som jag är med om något liknande. Jag är mycket besviken över att vi inte nått en uppgörelse, säger Jarl Bülow.

Den stora stötesten är bostadsbolagets begäran att ta ut ränta på egna pengar som bolaget använt i investeringar - en inkomst som belastar hyresgästerna i form av högre hyra.

- Det här är något självklart i många andra bostadsbolag, och i det privata näringslivet. Det här är pengar som vi använt till underhåll, och då vill vi ha förräntning på dem. Om vi sparat pengarna på bank i stället hade vi fått ränteinkomster, men vi har valt att använda pengarna i satsningar, säger Stefan Henrixon, vd på bostadsbolaget.

Men Hyresgästföreningen säger blankt nej.

- Vi vill inte att hyresgästerna ska betala ränta på pengar som de redan betalat in en gång, för det är vad det är fråga om, säger Jarl Bülow.

Varken Jarl Bülow eller Stefan Henrixon vill kommentera de bud som parterna förhandlat om, mer än att buden står mycket långt från varandra.

Stefan Henrixon är en smula förvånad över att förhandlingarna kört fast.

- Trots att vi begärt en lägre hyreshöjning än bostadsbolagen runt omkring oss står vi så långt ifrån varandra att det inte är någon idé att fortsätta, säger han.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons