Annons

Hon vill ha vildsvinsjägare på heltid

Vilket konkret ansvar tar länsstyrelsen för den allt mer växande vildsvinsstammen? Det undrar fastighetsägaren Emma Lindeborg.
Nybro • Publicerad 4 december 2012
Foto: Peter Lejon

– Är verkligen vildsvinen bara markägarnas bekymmer? Har inte vildsvinsstammen vuxit oss över huvudet alldeles, och hur ska enstaka markägare kunna minimera stammen när vildsvinen rör sig över så stora områden?

Dessutom finns det många områden där ingen är intresserad av att jaga, säger Emma Lindeborg som äger en gård i Räggekulla mellan Kristvallabrunn och Flerohopp.

Annons

Hon ifrågasätter vad länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation gör beträffande vildsvinsstammen och hänvisar till länsstyrelsens hemsida. Där sägs det att länsstyrelsen aktivt ska bidra till Kalmar läns utveckling och skapa förutsättningar för en god livsmiljö även för kommande generationer.

– Om vildsvinen får fortsätta att härja och föröka sig, hur många lantbrukare kommer att lägga ner sin verksamhet? Hur många kommer att vilja köpa en villa där trädgården består av sönderbökad jord där endast ogräs växer? Natt efter natt är vildsvinen i min trädgård. Mina grannar jagar i den mån de hinner och orkar, men de har jobb att sköta och har inte ork eller råd att sitta på pass veckor i sträck. I Västervik anordnades en massjakt. Elva skjutna vildsvin av uppskattningsvis hundra. Det förslår väl ingenting?

Länsstyrelsens viltdelegation har enligt hemsidan till uppgift att besluta om övergripande riktlinjer för viltförvaltningen inom länet. Man ska vidare sköta älgstammen och, vid behov, också för skötseln av hjort- och vild­svinsstammarna. Viltdelegationen ansvarar dessutom för licens- och skyddsjakt inom länet och beslutar även om ersättning enligt viltskadeförordningen.

– Borde inte skötsel av vildsvinsstammarna innebära att hålla stammen på en kontrollerbar nivå? Det här är en oerhört viktig landsbygdsfråga, för om problemen fortsätter att växa kommer jordbruk att upphöra. Landskapet växer igen och vi blir helt beroende av importerade livsmedel.

Hon förespråkar heltidsanställda jägare.

– Man kan inte begära hur mycket som helst av fritidsjägare. Länsstyrelsen måste se till att något konkret händer.

Hon har satt upp eltråd runt trädgården på ändamålsenlig höjd, men det hjälper inte.

– Det behövs elstängsel med högre ­effekt, men den typen av stängsel har förbjudits av EU och när det blir en kall vinter hjälper inte stängslen alls eftersom jordningen då inte fungerar. Det här är en mycket sammansatt sak och en stor landsbygdsfråga – långt ifrån bara en fråga om trädgårdar och golfbanor.

Emma Lindeborg köpte fastigheten i Räggekulla 2005. Då fanns inte vildsvinsproblemet, men hennes trädgård är ett litet huvudbry jämfört med vad vildsvinen ställer till med för jordbrukare.

Peter Lejon
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons