Annons

Högtryck på auktion

Glasauktionen i Kosta blev en succé. Den tillfälliga auktionshallen var fullsatt när auktionen drog i gång på söndagseftermiddagen
Nybro • Publicerad 8 augusti 2005

Stockholms Auktionsverks medarbetare hade tagit plats i det nyöppnade Glascentret för helgens höjdpunkt. När själva auktionen drog i gång på eftermiddagen hade centret redan hållit öppet vid tre tillfällen för visning.

338 objekt skulle ropas ut

Annons

i huvudauktionen. Inledningen var försäljning av 24 objekt till förmån för Hald-Gate-fonden.

Budgivningen flöt lugnt och stilla - tills det var dags att bjuda på en Nils-Olof Bergqvist-skulptur med namnet Kultstötaren.

Utgångspriset på 500 kronor trissades snabbt. Priset stannade på 3 000 kronor.

- Hm. Tackar för det, sa utroparen Bo Tellström.

Spännande budgivning

Och från publiken hördes eftermiddagens allmäna sorl, förvåning eller kanske förundran över den spännande budgivningskampen.

En hel del konstglas såldes för långt över utgångspris. En vas från omkring 1910 av Karl Lindberg, formgivare på Kosta fick ett första bud på 20 000 kronor, men såldes för 35 000. Och en Vicke Lindstrand-vas steg snabbt från 2 200 kronor till

18 000. En av Bertil Valliens mellanstora båtskulpturer såldes för 38 000.

Huvudnumret var en graalvas av Vicke Lindstrand från 1943. Utropspriset var satt till 150 000 kronor. Vasens dekor av dansande svarta kvinnor kom till under en period då Vicke Lindstrand var inspirerad av den amerikanska jazzmusiken.

Ovanlig dekor

Annons

- Denna typ av dekor är ovanlig och endast tillverkad i ett fåtal exemplar, förklarar Ulrika Ruding, intendent på Stockholms Auktionsverk.

Vasen såldes för 175 000 kronor.

Stockholms Auktionsverk och Orrefors Kosta Boda firar i år ett 20-årigt samarbete. De första fyra åren hölls auktionen i Orrefors, de följande 15 i Hovmantorp. Från och med i år ska den årliga konstglasauktionen hållas i Kosta.

- Mycket roligt och intressant att få hålla auktion i en så genuin glasbruksmiljö, säger Ulrika Ruding.

Totalt såldes svenska konstglas till ett värde av 2,8 miljoner kronor på söndagens auktion i Kosta.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons