Annons

Högstadiet i Alsterbro får vara kvar

Kommunfullmäktige tog på måndagen det formella beslutet att bevara högstadiet i Alsterbro. Men det krävdes votering för att avgöra ärendet.
Nybro • Publicerad 28 februari 2012
Börje Slättman (S), fullmäktigeledamot och ordförande i barn- och utbildningsnämnden, fick flera gånger komma upp i talarstolen och prata skolfrågor.
Börje Slättman (S), fullmäktigeledamot och ordförande i barn- och utbildningsnämnden, fick flera gånger komma upp i talarstolen och prata skolfrågor.Foto: Jan Stenqvist

Skolfrågan har varit ett av höstens och vinterns hetaste politiska ämnen i Nybro. Efter att en stark majoritet tidigare velat flytta högstadieårskurserna in till Nybro tvärvände ärendet för en månad sedan då kommunstyrelsen ville att högstadiet skulle vara kvar.

Det som återstod var det formella beslutet i kommunfullmäktige. Även om utgången var klar så var det ingen spikrak väg dit.

Annons

Moderaterna yrkade på att högstadieflytten skulle genomföras.

– Jag anser att vi inte har någon annan möjlighet för att spara in de pengar som behöver sparas, förklarade hon.

Men hon mötte motstånd från flera håll.

– Vi vill inte ställa landsbygdens skolor mot tätortens, för det finns inget som säger att högstadierna i Nybro skulle gynnas av om detta skulle genomföras. Av rättviseprincip bör högstadiet i Alsterbro vara kvar. Dessutom hade vi kanske stått med kostnader istället om eleverna hade valt Älghult för sin fortsatta skolgång, sa Jimmy Loord (KD)

– Jag har tagit djupt intryck av det engagemang som finns i Alsterbro, och jag är övertygad om att vi sparar pengar åt kommunen om vi låter högstadiet vara kvar, det är samhällsekonomiskt bra, sa Christina Davidson (C).

Även socialdemokrater och vänsterpartister gav sitt stöd åt fortsatt högstadium i Alsterbro.

Moderaterna gick därmed på tvärs med sin nya samarbetspartner i Nybropolitiken, socialdemokraterna. När beslutet skulle tas begärdes votering.

38 ledamöter röstade för att bevara högstadiet. Moderatgruppen, utom Jan Enarsson som avstod, samt folkpartiet röstade emot, nio röster.

När rösträkningen var avklarad och beslutet fattat togs detta emot med glädje på åhörarplats. En grupp Alsterbrobor som engagerat sig i frågan applåderade beslutet.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons