Annons

Hårdträning väntar för särskild beredskapspolis

På måndag är det blå uniform, batong och handfängsel som gäller för Claes Borgh och Kent Gustavsson. Då åker Nybros åtta särskilda beredskapspoliser till Halmstad för en veckas hårdträning
Nybro • Publicerad 7 maj 2005

Claes Borgh och Kent Gustavsson är till vardags produktionsledare respektive tryckberedningschef på Smurfit Munksjö. Men som handplockade tillsammans med 48 andra från länet att ingå i Särskilda beredskapspolisen byter de nästa vecka vanliga arbetsuppgifter mot träning i eftersök av försvunna personer, självförsvar och utrymningsteknik.

Ska hjälpa

Annons

Meningen är att Särskilda beredskapspolisen ska hjälpa länspoliserna vid svårare händelser som till exempel naturkatastrofer, upplopp och kärnkraftsolyckor. Alla särskilda beredskapspoliser är civilpliktiga som gjort värnplikten som jägare, militärpoliser, skyttar eller spanare och fått fina vitsord. Claes Borgh och Kent Gustavsson muckade från lumpen 1982 respektive 1987, och var till en början mycket misstänksamma över den första kallelsen från Pliktverket för sex år sedan.

- Man blev rätt snopen över att man fortfarande kom ifråga för sånt här. Men det var vansinnigt roligt, säger Claes Borgh.

Terroristbekämpning

Grundutbildningen var på 19 dagar och inkluderade bakhåll, anfall och terroristbekämpning. De har deltagit i en repövning men aldrig fått omsätta sina kunskaper i praktiken. Efter stormen i januari sattes Särskilda beredskapspolisen in i Kronobergs och Blekinge län, men inte i Kalmar län.

- Förhoppningsvis får vi någon gång chansen att göra en insats och hjälpa till, även om jag inte är speciellt intresserad av att åka till nya kravaller som i Göteborg och stå i frontledet och få sten kastad på mig, säger Claes Borgh.

Annika Hellner
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons