Annons

Hård kritik mot politiker

Den politiska kommunledningen i Nybro får revisionskritik för bristande styrning av bolaget Nybro Brunn. Styrdokumenten tillämpas inte fullt ut.
Nybro • Publicerad 21 december 2012

Revisionsgranskningen är daterad till slutet av oktober men först på onsdagen sammanställdes slutrapporten. Där sägs bland annat att kraven på formella styrdokument visserligen är väl tillgodosedda, men att det finns brister i tillämpningen.

Kritiken tar bland annat upp att ägaren, kommunstyrelsens arbetsutskott, har ett särskilt ansvar för dialogen mellan ägaren och de kommunala bolagen. I maj påstås ett brev ha gått ut till de kommunala bolagen där frågan om ägardialog togs upp, men vid tiden för revisorernas granskning hade det ännu inte hållits något diskussionsmöte, och det var också när revisorerna frågade efter det aktuella brevet som det dök upp.

Annons

– Jodå, brevet existerar, och det har hållits ägardialog – men det kom till stånd väldigt sent, kommenterar centerns Christina Davidson som på torsdagen ännu inte hade sett den slutliga revisionsrapporten.

Rapporten säger vidare att det saknas mätbara mål samt systematik i utvärderingen av Brunnen från ägarens sida. Revisorerna pekar på ett anställningsförfarande med märkliga omständigheter.

Den tidigare tjänsten som näringslivschef i kommunen var i slutet av maj på förslag att flyttas över till kommunstyrelsen, med ändrad befattning. Trots detta anställdes en näringslivschef, underställd kommunledningskontoret – innan beslut tagits om organisationen och tjänstens egentliga innehåll.

– När det talas om bristande politisk styrning så landar det ofta i att bolaget får uppdrag som ska utföras, men får inte medskickat pengar för att genomföra det, säger Christina Davidson.

Barometern var i kontakt med kommunalrådet Peter Lilja (M), men eftersom han inte sett rapporten kunde han då inte kommentera den. I slutet av november meddelade kommunen att Nybro Brunn ska läggas ner.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons