Annons

Han fick rätt till ersättning

Maktlöshet och förtvivlan har bytts ut mot lättnad och hopp sedan Sven Sundman fått rätt hos försäkringskassan.
- Det är en skön känsla, säger han.
Nybro • Publicerad 12 augusti 2005

Sedan mitten av februari har diskbråcksskadade Sven Sundman levt i en mardröm. Arbetsförmedlingen ansåg att han var för sjuk för att jobba. Försäkringskassan bedömde att han var för frisk för att få sjukpenning. Ett klassiskt moment 22 infann sig och Sven Sundman visste inte vad han skulle ta sig till, eftersom hans fall hamnade mellan två stolar. Han fick ingen ersättning från någon myndighet och familjen tvingades från slutet av februari leva på fruns inkomst i ett halvår.

- Det har varit tvunget till att gå. Vi har fått leva därefter. Det är tur att man har haft lite undanstoppat, säger han.

Annons

"Det har gått väldigt fort"

Sedan försäkringskassan nyligen ändrat sitt tidigare beslut har Sven Sundman fått sin sjukpenning retroaktivt. Överklagandet av beslutet har gått snabbare än förväntat.

- Det har gått väldigt fort. Det har inte tagit mer än ett par månader, säger han.

Försäkringshandläggaren Magnus Furubring på Byggnadsfacket har hjälpt Sven Sundman med att överklaga beslutet.

- Hade vi inte haft honom till hjälp vet vi inte om vi rett ut det, säger han.

Full pärm

Det har varit många papper att fylla i och de har i sin tur skickats till olika kontor. Sven Sundman har sparat alla papper i en pärm. Och den är full.

Nu har han fått en handläggare på försäkringskassan som ska utreda vilka arbetsuppgifter som kan bli aktuella framöver. Hans diskbråck i ryggen hindrar honom från att bära någonting framför kroppen. Dessutom har han svårt för att sitta länge. Står han smärtar det i vänster fot eftersom en nerv i ryggen ligger i kläm. Bara att ta upp något tappat på golvet kräver en stor ansträngning. Men trots smärtor och problem vill han helst av allt komma tillbaka till arbetslivet.

- Det är ingen höjdare att sitta hemma. Om det så bara gällde att bära papper skulle jag inte bry mig ett dugg, säger Sven Sundman.

JONAS JOHANSSON

Annons

jonas.johansson@barometern.se

0481-422 52

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons