Annons

Han blåste nytt liv i glasbruket

Glasbruket var mer eller mindre förfallet när Kenneth Johansson köpte byggnaden i mitten av 1990-talet. Taket hade öppna hål, och regn och snö höll på att förstöra golvet. I dag har hela glasbruket fått en ansiktslyftning.
Nybro • Publicerad 5 januari 2002

Året var 1996. Eller 1997. Kenneth Johansson minns inte längre så noga. Familjen bodde en bit utanför samhället och letade efter en verkstadslokal. Ganska snabbt fick de upp ögonen för den öde glasbruksbyggnaden.

Den var stor. Egentligen alltför stor för deras behov.

Annons

- Men den var billig, så vi slog till utan att undersöka huset så där jättenoga. I efterhand var det kanske naivt, man tänkte inte så mycket på merkostnaderna, säger han.

Riktigt dåligt skick

En närmare granskning visade att bruket var i riktigt dåligt skick. Om det hade dröjt ytterligare några år hade de bärande balkarna förmodligen försvagats så mycket att bruket knappast kunnat renoveras, tror Kenneth Johansson.

Så illa gick det alltså inte.

Länsmuseet, länsstyrelsen och Rasmusprojektet kopplades in på räddningsuppdraget. Byggnaden har nu fått nytt tak, delvis nytt golv och dessutom ny färg utvändigt.

- Visst känns det bra. Man önskar bara att den kunde användas mer än den gör, men det är nog svårt i ett så här litet samhälle, säger han.

Familjen flyttade till Kalmar bara något år efter köpet. Stadslivet med dess utbud lockade mer än lugnet och stillheten på landsbygden.

Ny hobby

Ändå ångrar han inte att han köpte det gamla glasbruket.

- Alsterbro är en härlig plats att vila på, och vi har haft, och har fortfarande, mycket kul här vid bruket. Dessutom fick jag en ny hobby; jag har börjat samla på gammalt bruksglas, säger han.

Annons

Alsterbro Glasbruk med sin höga skorsten har ännu en självklar plats i Alsterbros samhällsbild - även om bruket upphörde som arbetsplats 1969. Den röda träbyggnaden är en oskiljaktig del av samhällets brukssjäl.

Degelugnen finns kvar, liksom en del gamla formar och verktyg. Annars är det mesta undanstädat och slängt.

Från 1970-talet och fram till en bit in på 1990-talet lockade dåvarande ägare med danstillställningar, men när publiken till slut svek upphörde danserna. Även julmarknaderna i hyttan på senare år har upphört.

Vad har du för planer med bruket?

- I samband med Musik i Glasriket i sommar har jag tänkt visa en utställning med gammalt bruksglas, bland annat från Alsterbro. Funkar det bra kommer jag nog att visa utställningen igen. Och så satsar vi nog en del på vandrarhemsverksamhet i kontorsbyggnaden intill.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons