Annons

Friande dom för kommunala chefer i Nybro

Tingsrätten friar de tre kommunala chefstjänstemännen samt politikern Börje Slättman från misstankar om arbetsmiljöbrott.
Nybro • Publicerad 17 februari 2012
Claes Axelsson, programrektor, Börje Slättman (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Anders Jegeman, dåvarande gymnasiechef, Jan Lagerqvist, dåvarande skolchef.Foto: 

Åtalet mot kommunchefen Jan Lagerqvist, skolcheferna Anders Jegeman och Claes Axelsson samt ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Börje Slättman, väcktes i oktober 2010. Två år tidigare hade en olycka inträffat på Åkrahällskolans fordonsprogram där en elev skadats allvarligt i samband med en lastnings- och lossningsövning.

I utredningen som följde kom det fram uppgifter om att det inte fanns någon skriftlig riskbedömning på skolan för användning av truckar, och inte heller några skriftliga instruktioner. Enligt åklagaren var detta brister enligt arbetsmiljölagstiftningen. I sökandet efter de ansvariga för bristerna pekades de fyra åtalade ut. De åtalades samtliga för arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada.

I den friande domen menar tingsrätten att det visserligen fanns brister i arbetsmiljöarbetet men att dessa brister inte hade något orsakssamband med de skador som eleven fick.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons