Annons

Fördubblat antal unga utan arbete

Arbetslösheten bland unga ökade dramatiskt under hösten. Sedan förra året har det skett en fördubbling.
Nybro • Publicerad 17 december 2003

I oktober var flera hundra ungdomar i åldrarna 18-24 år arbetslösa. Samma tid förra året var de 50. På arbetsförmedlingen vet man inte riktigt varför så många plötsligt blivit arbetslösa. Den senaste tiden har kurvan åter börjat sjunka, även om det är långt kvar till fjolårets noteringar. En förklaring till den plötsliga ökningen tros vara konjunkturen i stort. Även den totala arbetslösheten i Nybro har fördubblats under året.

Försiktigt positiv

Annons

Arbetsförmedlingens chef Jan Ekdahl är ändå försiktigt positiv till ungdomarnas framtid på arbetsmarknaden.

- Vi har ett väldigt stort mål satt till augusti nästa år. Det är att vi ska halvera siffrorna på arbetslösheten bland ungdomar och jag tror att vi kommer att lyckas som det ser ut i dagsläget, säger Jan Ekdahl.

Varför tror du det?

- Vi har två personer som delar en tjänst som enbart arbetar mot ungdomarna. Vi har ett projekt tillsammans med ABF och kommunen samt vårt väl inarbetade samarbete med kommunen med det kommunala ungdomsprojektet för dem under 20 år och ungdomsgarantin för dem mellan 20 och 25 år. Sedan har samtliga arbetsförmedlare ungdomsarbetslösheten i fokus och vi tror att vi kan ändra på detta.

Fråga arbetsmarknaden

Ungdomars arbetslöshet är numera en stående punkt även på den regionala arbetsförmedlarnämnden.

Tror du att ungdomar väljer fel utbildning i stället för att välja en utbildning som kan leda till jobb?

- Skolan vänder sig till eleverna och det tycker jag är bra på sitt sätt. Men jag tycker att man kan fråga arbetsmarknaden vad de behöver, säger Jan Ekdahl.

Vilken utbildning tror du behöver fler sökande när det är arbetskris?

- De utbildningar som inte är poppis läggs ned eftersom det inte finns så många som väljer dem, och det tycker vi är lite synd. Jag tror att industrin, service och handel kommer att få stor brist på yrkesfolk om några år, säger Jan Ekdahl.

MIKAELA MAGNUSSON

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons