Annons

Folket hus satsar digitalt för att komma ur krisen

Lagom till världspremiären av Sagan om konungens återkomst utrustas biografen med en modern digital ljudanläggning.
Nybro • Publicerad 2 december 2003
Folketshusföreståndaren Kenneth Johansson med den nya digitala ljudutrustningen som köpts in för 350 000 kronor.
Foto: ANNA MI MATZÉN
Folketshusföreståndaren Kenneth Johansson med den nya digitala ljudutrustningen som köpts in för 350 000 kronor. Foto: ANNA MI MATZÉNFoto: 

- Det blir ett lyft, nu behöver biobesökarna inte åka till Kalmar för att få en riktig filmupplevelse, säger föreståndaren Kenneth Johansson.

Förlusttyngda Folkets hus plöjer ned 350 000 kronor i en splitter ny ljudanläggning. En viktig investering, anser Kenneth Johansson.

Annons

- Jag vet vad ljudet betyder, jag är själv hemmabiofantast och ljudet är halva filmupplevelsen.

Han är övertygad om att digitalanläggningen kommer att locka fler besökare till biografen. Inte minst när Sagan om konungens återkomst har världspremiär den 17 december. Filmen går nämligen upp även i Nybro och Kenneth Johansson hoppas på många besökare. Något som kan få bioverksamheten att för första gången visa ett nollresultat.

- Just nu ligger vi 50 000 kronor back, men kan vi få 1 000 biobesökare hit i december går vi plus minus noll.

Kenneth Johansson anställdes i september förra året med den stora uppgiften att få Folketshusverksamheten på fötter. Än så länge har han, enligt egen utsago, mest spenderat pengar. Ett nytt brandlarm för 200 000 kronor, renoveringen av källarplanet kostar 500 000 kronor och den nya dolby digitalanläggningen 350 000 kronor.

- För att tjäna pengar måste man våga investera. När jag kom ville man lägga ned bion men varför? Nybro har samma behov som alla andra orter. Allt går men det måste skötas på rätt sätt.

Förra året hade bion knappt 5 000 besökare, hittills i år har något fler än 6 000 personer gått på bio i Nybro. Kenneth Johanssons målsättning är att varje Nybrobo går på bio minst en gång om året.

- Det är ett realistisk mål. Folk måste bara lära sig att det finns en bio här som har bra ljud och visar de senaste filmerna.

Av de 350 000 kronor som ljudanläggningen kostar har kommunen skjutit till 100 000 kronor och Filminstitutet lika mycket. Resten står Folkets husföreningen själv för.

Anna Mi Matzén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons