Annons

Flitigt luciatåg får inte nog av sång

Dagarna runt lucia kommer Karolina Törnqvist och de andra i Nybros luciatåg att sjunga luciasången 55 gånger. Men det räcker inte. För mellan sina framträdandena gör de samma sak. Sjunger ännu mer.
Nybro • Publicerad 13 december 2003
Glömmer man tonarten kan det vara bra att ha den i handen.
Glömmer man tonarten kan det vara bra att ha den i handen.Foto: 
Tidsschemat håller än så länge, men det blir en del raska promenader mellan sångstunderna i Nybro. Foto: Andreas Ignell
Tidsschemat håller än så länge, men det blir en del raska promenader mellan sångstunderna i Nybro. Foto: Andreas IgnellFoto: 

- Det är kul att sjunga, fast det blir inte alltid luciasånger, det kan bli lite vad som helst. Och så brukar vi spontanlussa lite om vi får tid över. Vi var nere på Kvantum och i den stora hallen vid Försäkringskassan. Där var det riktigt bra akustik, säger Karolina Törnqvist och får medhåll av de andra.

Planer för kvällen

Annons

Tärnornas ljus ligger släckta på bordet och fruktskålen skickas runt. Det gör en ask med halstabletter också. Tjejerna i Nybros luciatåg sitter runt ett konferensbordet på Föreningssparbanken i Nybro. De har precis varit nere och lussat i bankhallen för kunder och anställda. Klockan är kvart i elva och ungefär halva dagsprogrammet är avverkat. Men det sprids redan planer för kvällen. Västerås SK gästar Nybro ishall.

Många skratt

- Är det någon som ska med på hockeyn?

- Ja, kanske, men jag måste hem först och byta om i så fall, säger Charlotte Fust.

- Äh, ta av dig linnet och ta jackan över. Du kan låtsas att det är kortkort kjol.

- Knappast!

Stort skratt runt bordet. Sedan är det dags att dra på sig jackorna, springa nedför trapporna och knata bort ett par hus på Storgatan till nästa bank. In i det bakre rummet, av med jackorna. Ska man ha skorna på sig under linnet eller inte? Ligger håret rätt? Är det hål där? Ljusen tänds och tonen tas och sedan skrider tåget igen.

Sprider stor glädje

- Det är jättekul att vara med

i luciatåget. Det är så roligt att se hur glada folk blir när vi kommer. Särskilt på ålderdomshem, säger Sofie Olsson Linn.

Annons

- När vi var på Ria var det en del hemlösa och då var det en man som blev så rörd så att han grät.

Fest i Kalmar

I Gallerian är det en kvinna från England som stoppar hela tåget för att få en bild. Ljusen tänds, alla ler innan man går vidare. När alla luciasånger är sjungna och ljusen har brunnit ut blir det fest för hela luciatåget inne i Kalmar.

- Ja, vi har redan bestämt datum, men det är hemligt, säger Annie Lennartsson och skrattar.

- Inga pojkvänner får följa med, skriker någon.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons