Annons

Fler kvinnor tar plats i fullmäktige

De flesta välbekanta men över 20 nya ansikten.
Fler kvinnor kommer in i nya fullmäktige än i dag.
Nybro • Publicerad 24 september 2014

22 kvinnor och 27 män blir det i nya kommunfullmäktige som sammanträder första gången i oktober. Det är mer jämställt än nuvarande fullmäktige med 17 kvinnor och 30 män, samt två tomma stolar för Sverigedemokraterna.

– Det är väl trevligt. Vi strävar efter ett jämställt samhälle, säger Socialdemokraternas andranamn Martina Aronsson (S).

Annons

Både Centerpartiet och Socialdemokraterna varvar män och kvinnor, medan Moderaterna, med fem mandat, har fyra män och en kvinna i fullmäktige och Sverigedemokraterna, med sex mandat, har fem män och en kvinna.

Kvinnorepresentationen var högre efter förra valet också, men minskade sedan fler kvinnor ersatts med manliga ledamöter än tvärtom.

Socialdemokraterna är vana vid att bestämma i kommunfullmäktige, men partiet förlorade sju mandat och Centern blev störst.

– Jag vet inte hur Centern tänker göra. Vi får kanske betrakta oss som ett oppositionsparti framöver, säger Martina Aronsson.

En av partiets yngsta, 29-årige Karl Längberg (S), slutar i kommunfullmäktige. Han har kvar sina uppdrag året ut, bland annat som ordförande i kulturutskottet. Hans mål var en riksdagsplats men så blev det inte.

– Samtidigt är det många av de äldre som inte längre kommer in, så jag tror medelåldern fortsätter att vara ungefär densamma, säger Martina Aronsson.

Några av de som lämnar kommunfullmäktige är Jonny Andersson (KD) och veteranen Hans Dahlström (S), Nils Duveborn (SPI) är kvar som ersättare.

Elin Ingvarsson (C), ny.

Mats Laveborn (M), ny.

Paz Pizarro (V), ny.

Magnus Franzén (SD), ny.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons