Annons

Familjegården blev ett mejeri

Daniel Lund och Emelie Lund köpte en gård med drömmen om ett familjeliv på den småländska landsbygden.Där driver de nu ett gårdsmejeri och gör ost på egen fårmjölk.
Kristvallabrunn • Publicerad 29 juli 2017
Familjen Lund driver Rössbo Övra Gårdsmejeri som ligger strax utanför Nybro. Från vänster; Pappa Daniel, Edith 5 år, Romeo 9 år, Mamma Emelie och Kitty 10 månader. Foto: Ebba Svanberg
Familjen Lund driver Rössbo Övra Gårdsmejeri som ligger strax utanför Nybro. Från vänster; Pappa Daniel, Edith 5 år, Romeo 9 år, Mamma Emelie och Kitty 10 månader. Foto: Ebba Svanberg

År 2009 köpte Daniel Lund och Emelie Lund en liten gård utanför Nybro med drömmen om att få leva ett småländskt gårdsliv med familjen i fokus. Nu, åtta år senare, driver de ett mejeri på gården och ystar ost på egen fårmjölk. Deras gård är en av fem i Sverige som har mjölkfår. Totalt finns över 300 får på gården och Daniel arbetar heltid med djuren och mejeriet.

– Planen var att hitta en fin gård att leva på, det var inte ett affärsmässigt val, säger Emelie Lund.

Annons

Även om det inte var ett affärsmässigt val att flytta till gården så började tankarna snabbt gå i vad man kunde driva för slags verksamhet på gården. Vid torpet där de tidigare bott hade de en del får, och snart började de fundera på om man kunde starta ett gårdsmejeri med egna mjölkfår.

– Det var egentligen ganska mycket infall och slump. Ju mer vi funderade på det desto mer seriösa blev tankarna och tillslut blev funderingarna till en plan, säger Daniel Lund.

– Vi väntade nästan på att någon skulle stoppa oss och säga "det här kommer inte att gå", men när ingen gjorde det var vi tvungna att testa starta verksamheten, säger Emelie Lund.

Mejeriet byggdes under våren 2013 och i december samma år ystade de ost för första gången. Redan året efter fick de den första medaljen för sin ost och efter det har deras ost belönats med flertalet priser.

Varje dag vid klockan 05.00 på morgonen mjölkar Daniel fårtackorna. Efter det fylls dagen med annat gårdsarbete eller jobb i mejeriet, innan fåren mjölkas ännu en gång på eftermiddagen.

– Någon typisk arbetsdag finns egentligen inte, det dyker upp nya saker varje dag, säger Daniel Lund.

Daniel ystar ost var tredje dag. I nuläget producerar de femton olika ostar på gården, varav åtta görs på fårmjölk. Resten av ostarna görs på komjölk som de köper från två mjölkbönder som bor på granngården.

Det mesta av osten de producerar säljs via återförsäljare men de har även öppnat en mindre gårdsbutik med självbetjäning mitt på gården.

– Nu är det fullt blås här, vi har högsäsong just nu. I år har det varit många turister här för att köpa vår ost, säger Emelie Lund.

Daniel Lund och dottern Edith är på väg ut till i hagen för att hälsa på fåren.
Daniel Lund och dottern Edith är på väg ut till i hagen för att hälsa på fåren.
På gården finns drygt 200 lamm, 3 fårbaggar och 110 fårtackor, varav cirka 85 tackor mjölkas.
På gården finns drygt 200 lamm, 3 fårbaggar och 110 fårtackor, varav cirka 85 tackor mjölkas.
"Ibland får man ett infall och testar att göra en helt ny typ av ost" säger Daniel Lund.
"Ibland får man ett infall och testar att göra en helt ny typ av ost" säger Daniel Lund.
Ebba SvanbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons