Familjegården blev ett mejeri
År 2009 köpte Daniel Lund och Emelie Lund en liten gård utanför Nybro med drömmen om att få leva ett småländskt gårdsliv med familjen i fokus. Nu, åtta år senare, driver de ett mejeri på gården och ystar ost på egen fårmjölk. Deras gård är en av fem i Sverige som har mjölkfår. Totalt finns över 300 får på gården och Daniel arbetar heltid med djuren och mejeriet.
– Planen var att hitta en fin gård att leva på, det var inte ett affärsmässigt val, säger Emelie Lund.
Även om det inte var ett affärsmässigt val att flytta till gården så började tankarna snabbt gå i vad man kunde driva för slags verksamhet på gården. Vid torpet där de tidigare bott hade de en del får, och snart började de fundera på om man kunde starta ett gårdsmejeri med egna mjölkfår.
– Det var egentligen ganska mycket infall och slump. Ju mer vi funderade på det desto mer seriösa blev tankarna och tillslut blev funderingarna till en plan, säger Daniel Lund.
– Vi väntade nästan på att någon skulle stoppa oss och säga "det här kommer inte att gå", men när ingen gjorde det var vi tvungna att testa starta verksamheten, säger Emelie Lund.
Mejeriet byggdes under våren 2013 och i december samma år ystade de ost för första gången. Redan året efter fick de den första medaljen för sin ost och efter det har deras ost belönats med flertalet priser.
Varje dag vid klockan 05.00 på morgonen mjölkar Daniel fårtackorna. Efter det fylls dagen med annat gårdsarbete eller jobb i mejeriet, innan fåren mjölkas ännu en gång på eftermiddagen.
– Någon typisk arbetsdag finns egentligen inte, det dyker upp nya saker varje dag, säger Daniel Lund.
Daniel ystar ost var tredje dag. I nuläget producerar de femton olika ostar på gården, varav åtta görs på fårmjölk. Resten av ostarna görs på komjölk som de köper från två mjölkbönder som bor på granngården.
Det mesta av osten de producerar säljs via återförsäljare men de har även öppnat en mindre gårdsbutik med självbetjäning mitt på gården.
– Nu är det fullt blås här, vi har högsäsong just nu. I år har det varit många turister här för att köpa vår ost, säger Emelie Lund.