Annons

Fackets chefsjurist: ”Lärare är utbildade för att utbilda, inte vara poliser eller socialarbetare”

Vad får en lärare göra och inte göra när det handlar om att tillrättavisa en elev i ett klassrum?
– Rättspraxis visar att man som lärare får lyfta eller fösa ut en elev, men det måste bedömas i varje enskilt fall.
Nybro/Stockholm • Publicerad 23 mars 2019
Skollagens femte kapitel handlar om elevernas trygghet och studiero.
Skollagens femte kapitel handlar om elevernas trygghet och studiero.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Så säger Kristina Rollbäck, chefsjuristen för Lärarnas riksförbund, om vad lärare får göra för att skapa ordning i klassrummet.

Frågan är aktuell efter en uppmärksammad händelse på en högstadieskola i Nybro som har lett till att två elever har polisanmält en manlig lärare för ofredande. De båda eleverna menar att läraren ska ha varit mer hårdhänt än situationen krävde när han skulle få eleverna att lämna klassrummet. Det är viktigt att komma ihåg att vi ännu bara känner till deras sida av historien.

Annons

Enligt en undersökning 2017 av Skolvärlden, Lärarnas riksförbunds egen tidning, uppger 20 procent av de 1 131 svarande lärarna att de någon gång har tvekat att ingripa vid en ordningssituation på sin skola av rädsla för att själv bli anmäld.

Kristina Rollbäck, chefsjurist för Lärarnas riksförbund, hjälper till att reda ut hur en lärare får ingripa fysiskt mot elever i klassrummet.

Skollagens femte kapitel handlar om elevernas trygghet och studiero. Där framgår det klart och tydligt att utvisning får ske precis som kvarsittning, skriftliga varningar och olika typer av avstängningar.

Dessutom har alla lärare tillsynsplikt för eleverna under skoltiden. Det är ett avtal man skriver under i samband med anställning. Det finns inga lagar som reglerar tillsynsplikten, utan där får man se till rättspraxis. Det vill säga vad domstolen har kommit fram till när olika fall har prövats i rätten.

– Som lärare har du skyldighet att reda ut en stökig situation i klassrummet eftersom du har tillsynsplikt för alla elever. Gör man inte det så kan man dömas för underlåtelsebrott. Men det får aldrig gå över gränsen så att det blir misshandel, säger Kristina Rollbäck, chefsjurist för Lärarnas riksförbund.

Får en lärare som exempel lyfta ut en bråkig elev ur ett klassrum?

– Jag vill inte svara ja eller nej på det, för det är alltid individuella fall med bakgrundsberättelser och vittnen. Däremot finns det rättspraxis som visar att det kan vara okej att lyfta eller fösa ut en elev, men också där finns det gråzoner och måste bedömas i varje enskilt fall. Det är alltid svåra situationer och adrenalinet pumpar på både lärare och elev, säger hon.

Kristina Rollbäck har jobbat som chefsjurist på fackförbundet Lärarnas riksförbund i många år och menar att arbetsklimatet för lärare har hårdnat samtidigt som arbetsbelastningen har ökat. Hon skjuter över ansvar till arbetsgivaren.

– Arbetsgivaren har det övergripande ansvaret. På varje skola ska det finnas rutiner för hur man hanterar våldssituationer och till exempel utvisningar ur klassrum. Rektorer behöver skaffa sig information och kompetens om hur man hanterar den här typen av situationer. Och hur man stödjer utsatta lärare. Våra lärare är utbildade för att utbilda elever, inte vara poliser eller socialarbetare.

Har det blivit vanligare med polisanmälningar mot lärare?

Annons

– Lärarnas riksförbund har egentligen ingen statistik, men utan att ha exakta siffror kan jag konstatera att det har ökat, säger Kristina Rollbäck.

Läs mer om fallet på Nybroskolan:

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons