Annons

Elever trivs i sitt gröna klassrum

Hammarslagen ljuder i skogen en stycke från Alsterbroskolan. De nyblivna sjundeklassarna förbereder ivrigt nästa veckas övernattning i skolskogens vindskydd
Nybro • Publicerad 24 augusti 2005
Bethina Björk och Johanna Johansson hjälps åt att kånka den 30 kilo tunga rullen med papp till lägret. "I vanliga fall får vi bära allt från skolan men i dag körde läraren hit bilen. Tur för oss för rullen är tyngre än den ser ut", säger Bethina Björk. FOTO: ANNA MI MATZÉN
Bethina Björk och Johanna Johansson hjälps åt att kånka den 30 kilo tunga rullen med papp till lägret. "I vanliga fall får vi bära allt från skolan men i dag körde läraren hit bilen. Tur för oss för rullen är tyngre än den ser ut", säger Bethina Björk. FOTO: ANNA MI MATZÉNFoto: 

Alsterbro

- Det ska bli spännande, säger Jenny Fagerström medan hon slår ned en spik i takpappen.

Annons

En kvarts gångväg från skolan ligger en av Alsterbroskolans stoltheter: skolskogen. För ett år sedan invigdes skolskogen och sedan dess har både lärare och elever varit flitiga besökare och användare.

- Detta är ett annorlunda klassrum. Men det är bra. Det är skönt att komma ut och inte alltid behöva sitta inomhus, tycker Rut Källman och hennes kamrater.

Regn och rusk hindrar inte

Varje vecka hålls det lektioner

i skolskogen. Varken regn eller rusk hindrar elever och lärare från att traska ut i skogen. Hittills är det mest lektioner i slöjd, teknik och naturorienterade ämnen som hållits, men i takt med att lärarna anpassar undervisningen till skolskogen flyttas lektionerna ut i naturen.

- Vi måste ändra arbetssätt och attityder lite grand. Men skolskogen erbjuder fantastiska möjligheter. Här går vi från skolans datorer till skolskogen på mindre än en kvart. Vi går förbi en fabrik som representerar industrisamhället och en bit bort i skogen ligger stora stenblock som istiden flyttade. Som lärare kan vi göra mycket av detta, säger slöjdläraren Stefan Axelsson.

Brukar 30 hektar mark

Skolan har skrivit ett nyttjandekontrakt med markägaren som ger skolan rätt att bruka ett 30 hektar stort område i skogen. Här finns små åkerlyckor, ekträd, hasseldungar och ett område med riktigt tät granskog att botanisera i.

Under dagens lektion i teknik är det mer fastighetsunderhåll som står på schemat. Eleverna bär fram takpapp, sopar rent vindskyddens tak med lövruskor och när det är gjort rullas takpappen ut och spikas fast.

- Det är få elever i grundskolan som lär sig spika takpapp, men det är bra att kunna. De får en känsla för arbetet, tankesättet och materialen, säger slöjdläraren och visar den ena gruppen hur de ska skära pappen.

Annons

- Hur spikar vi fast pappen? frågar han sina adepter.

- Nerifrån och upp. Då kommer skarvarna rätt, svarar Jonas Josefsson.

Vindskydden, som Alsterbroskolans elever själva byggt, ska klassen övernatta i om en vecka. Den dagen börjar eleverna klockan tre på eftermiddagen. Lektionerna hålls i skolskogen fram till kvällningen.

- Sedan blir det lite mys och förhoppningsvis besök av era föräldrar, säger Stefan Axelsson.

Charlotte Johansson och Rut Källman ser fram emot övernattningen med skräckblandad förtjusning.

- Det kommer att bli jätteroligt, men jag hoppas att vi slipper myggen, säger Rut Källman.

Unisont nej

När det avslöjas att väckning blir halv sju på morgonen möts lärarna av ett unisont nej. Men det är ingen pardon. Halv sju ska alla upp, då kommer frukosten och sedan kör lärarna några lektioner innan eleverna får gå hem klockan tio.

- Förra gången vi gjorde en övernattning var de rejält trötta när vi slutade på morgonen. Det var mer fniss och prat än sömn under natten, minns Stefan Axelsson.

annami.matzen@barometern.se

Anna Mi Matzén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons