Annons

"Direktören får allt större inflytande"

Kommundirektör Jan Lagerqvist uppges ha haft en aktiv roll när kommunen planerade att ge olagligt företagsstöd till Royal Design via samhällsföreningen.
Nybro • Publicerad 13 september 2014
Foto: 

Enligt Jan Olsson, professor i statskunskap vid Örebro universitet, blir det allt vanligare med tjänstemannastyre i Sverige.

– Det är ingen ny trend utan det har pågått under längre tid, i Sverige förändrades det framför allt under 1990-talet. Direktören får allt större inflytande, säger Jan Olsson.

Annons

Kommunerna har expanderat mycket vilket gjort att politikerna kommer allt längre från verksamheten.

Dessutom blir det vanligare att verksamheter läggs ut på entreprenad vilket gör det hela mer svårkontrollerat.

– Det innebär problem för öppenheten, säger Jan Olsson.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, har tidigare kommenterat turerna i Nybro kommun.

Han menar att det strider mot kommunallagen att stödja ett enskilt företag på det sätt kommunen gjort. Eftersom beslutet om marknadsföringsavtal togs i en bolagsstyrelse och inte i fullmäktige så kan det heller inte överklagas.

Upplägget att skicka pengar till en förening som sedan ska skickas vidare till ett privat företag. Vad tänker du om det?

– Det låter flagrant, riktigt så illsluga brukar de inte vara, säger Olle Lundin.

Han tycker att det låter konstigt att kommundirektören försökt styra över bolagens vd:ar.

– Naturligtvis är det styrelsen som bestämmer över vd, utgångspunkten är att det är politikerna som ska fatta beslut, säger Olle Lundin.

Karin Lagerström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons