Annons

"Det kan dröja 30 år innan nästa ombyggnad"

Ombyggnaden av Almen kostar rejält. Men standardhöjningen med bland annat egna tvättmaskiner för alla motiveras med 40-talisternas förväntade krav.
Nybro • Publicerad 2 december 2003

- Det vi bygger i dag ska vi inte bara bygga i dagens klass. Det kan dröja 30 år innan nästa ombyggnad. Det handlar också om vad vi 40-talister, 50-talisterna och 60-talisterna, vill ha när de kommer in på hem, säger omsorgsnämndsledamoten Roger Stålbrand (m).

Omsorgsnämndens käpphäst sedan en tid tillbaka är att det är bättre att bo hemma och få hjälp där än att bo på institution. Kraven för att få flytta in på något av kommunens äldreboenden har också blivit tuffare. De gamla som har en plats är ofta vårdtunga och behöver mycket tillsyn. I första hand ska de nya lägenheterna i Almen gå till pensionärer som i dag bor på Kungshallshemmet som på sikt ska läggas ned. Även dementa ska kunna bo på Almen. Frågan är om de har någon glädje av tvättmöjligheterna.

Annons

- Är det så att de klarar att tvätta ska de göra det. De kanske inte blir så många. Men lägenheterna ska vara så lika vanliga lägenheter som möjligt.

- Pratar man med personalen tycker en del att det är helt onödigt och andra att det är bra att slippa dra på tvätten, säger Roger Stålbrand.

Lägenheterna i Almen kommer att bli mellan 30 och 49 kvadratmeter stora. Det kommer också att finnas allmänna utrymmen och personalutrymmen för hemtjänsten. Med andra ord mycket likt ett ålderdomshem men enligt modern minimistandard för särskilt boende med betoning på lägenhet. Och även om det är kommunens stora plånbok som öppnat sig inför ombyggnaden kan den i ekonomiska sammanhang hårt prövade omsorgsnämnden åka på stora merkostnader bakvägen. Via hyrorna. För dem som kommer att bo i lägenheter griper maxtaxan in så de drabbas inte. Men eftersom statsbidragen inte täcker hela kostnaden för maxtaxan får nämnden betala mellanskillnaden. Det kan bli tusenlappar för varje lägenhet då en etta beräknas kosta mellan 5 000 och 6 000 kronor i månaden.

Barometern-OT har förgäves sökt omsorgsnämndens ordförande Evy Annér för en kommentar.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons