Annons

De vill stimulera Nybros utveckling

En grupp Nybrobor vill stimulera till utveckling av Nybro. ”Vi vill vara ett bollplank för människor med goda idéer”, säger Tobias Fagergård.
Nybro • Publicerad 9 september 2014
Eddie Bava, Elin Thörnblad, Tobias Fagergård och Inger Rydbrink är några av personerna i Våga Välja Nybro.
Eddie Bava, Elin Thörnblad, Tobias Fagergård och Inger Rydbrink är några av personerna i Våga Välja Nybro.Foto: Foto Jan Stenqvist

Gruppen kallar sig Våga Välja Nybro och agerar utan bindningar till vare sig politiska partier, föreningar eller näringslivet.

– Vi tycker att det genom åren pendlat fram och tillbaka vad gäller utvecklingssatsningar; politiken har kanske haft en riktning, medan föreningsliv eller näringsliv haft en annan. Vi vill vara en länk mellan olika aktörer, och fånga upp personer med positiva drivkrafter. Vara ett bollplank, helt enkelt. I bästa fall kan vi vara en hjälp för goda idéer att bli förverkligade, säger Tobias Fagergård.

Annons

Tomma affärslokaler skulle, i väntan på ny hyresgäst, kunna användas som utställningslokaler, menar de. På idéstadiet finns också tankar på en aktivitetspark.

– Det viktiga för oss är att stå helt fria. Vi är ingen motståndsgrupp mot kommunen eller politiska partier. Vi vill snarare vara ett komplement, en medspelare, säger Inger Rydbrink.

När gruppen startade var en tidig tanke att bilda ett lokalt politiskt parti. Den idén ratades snabbt.

– Om vi kan få medborgarna i Nybro kommun med oss så måste vi själva också agera som medborgare. Att agera politiskt är inget alternativ för oss. Människor kommer kanske till oss med goda idéer men vet inte riktigt hur de ska förvalta dem. Då kan vi vara till hjälp; var och en av oss har stora nätverk, och kanske kan vi para ihop människor till fruktbara samarbeten, menar Tobias Fagergård.

– Jag tror att det är viktigt att visa att vi bryr oss om Nybro. Vi vill hjälpa människor framåt, men det förutsätter också att dessa personer själva är med och driver på utvecklingen, säger Eddie Bava.

Våga Välja Nybro genomförde i lördags en torgaktivitet där de träffade Nybrobor; de ville lyssna till människors utvecklingsidéer.

Responsen blev god.

– Det här är som ett test för att se vad som ska hända. Det kan mycket väl bli en enorm omfattning på det här, men det är vi förberedda på, säger Elin Thörnblad.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons