Annons

Barnbarnet fick signera Mitt Oskar

För snart ett år sedan började sammanställningen av boken Mitt Oskar, en skildring av livet i Alsjöholm i början av 1900-talet.
På söndagen presenterades det färdiga resultatet.
Nybro • Publicerad 9 december 2003
Nils Holger Areskog, sonson till tidigare prästen i Oskarförsamling, Carl Areskog, var med när boken om församlingslivet i Alsjöholm i början 1900-talet presenterades. Han fick signera flera av böckerna.FOTO: JAN STENQVIST
Nils Holger Areskog, sonson till tidigare prästen i Oskarförsamling, Carl Areskog, var med när boken om församlingslivet i Alsjöholm i början 1900-talet presenterades. Han fick signera flera av böckerna.FOTO: JAN STENQVISTFoto: 

Boken bygger uteslutande på de minnesanteckningar som den tidigare församlingsprästen Carl Areskogs gjorde under och efter sin tid i Alsjöholm.

Han kom till Oskar församling 1901 och stannade till 1926.

Annons

Nils Holger Areskog, sonson till Carl Areskog, var den som för något år sedan gjorde materialet tillgängligt för ortens hembygdsförening.

- Jag var länge tveksam till om boken skulle kunna ges ut. Minnesanteckningarna skildrar en hel del glädjefyllda händelser, men också sorgliga och tragiska saker, sa han vid en samling i församlingshemmet på söndagen.

Carl Areskog var 34 år när han kom till Oskar församling. Han fick snabbt en särställning i samhället. Han var inte bara präst utan också lantbrukare, konstnär och snickare. Bybor kom till honom med alla möjliga slags ärenden.

Han ritade skolhus för att spara in på arkitektkostnader, och snidade vägmärken i trä för att höja trafiksäkerheten i bygden.

Ganska snart efter att han anlänt bestämde han, på eget initiativ, att kyrkan skulle ha en ny altartavla. Beställningen

gjordes utan att de styrande i församlingen visste något.

- Det var nog att betrakta som egenmäktigt förfarande, skämtade Nils Holger Areskog. Men när beställningen väl var gjord var alla överens om att altartavlan skulle skaffas.

Boken har tryckts i 150 exemplar i en första upplaga. Efter Areskogs presentation blev det genast rusning till försäljningsbordet.

- Det här blir bra julläsning, sa Anette Geyer, komminister i Oskar församling.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons