Annons

Azad Ali, 26, siktar högt i Nybro: ”Vi ska bli flera tusen anställda”

Företaget AXDSweden har flyttat in de industrilokaler som GN Industri lämnade i januari. Nu ser vd:n Azad Ali möjligheter för tillväxt.
– Det här blir ett nytt kapitel, säger han.
Nybro • Publicerad 10 mars 2023 • Uppdaterad 20 april 2023
Entreprenören Azad Ali sökte nya och större lokaler - och nu har han hittat dem. AXDSweden har flyttat in i lokaler som Emballator lämnade i november.
Entreprenören Azad Ali sökte nya och större lokaler - och nu har han hittat dem. AXDSweden har flyttat in i lokaler som Emballator lämnade i november.Foto: Jan Stenqvist

Historien om Azad Ali är relativt välkänd: Uppvuxen i Kurdistan, kom till Nybro för 9 år sedan, gick finsnickeriutbildningen på Åkrahällskolan och startade ett UF-företag.

Det blev startskottet på hans entreprenörsresa.

Annons

Azad Ali, idag 26 år, hade hemma i lägenheten formgivit en belysning med trä som grundmaterial. Lampan blev uppmärksammad, och gav honom mod att ta ytterligare steg som företagare.

Han flyttade sin verksamhet till S:t Sigfrid, sedan till Nybro glasbruk och därefter till lokaler på Jutarnas väg i Nybro. Senaste adressen för AXDSweden var Emmabodavägen.

Industribyggnaden är stor, cirka 35 000 kvadratmeter.
Industribyggnaden är stor, cirka 35 000 kvadratmeter.Foto: Jan Stenqvist

Nu har han tagit ett nytt kliv - och ett stort sådant. Fastigheten på Kärrgatan är 35 000 kvadratmeter stor, med en industribyggnad på cirka 10 000 kvadratmeter.

Azad Ali guidar Barometern genom de väldiga ytorna som till stor del ännu står tomma. En del av byggnaden kommer han att använda för den egna verksamheten som idag utgörs av specialinredningar, möbler och legojobb.

En del av ytan, säger han, ska hyras ut till andra företag. Han förhandlar just nu med en potentiell hyresgäst som, om avtalet går i hamn, innebär 50 till 60 arbetstillfällen.

– För vår del har flytten från Emmabodavägen tagit en hel del tid, och krävt en massa arbete. Alla maskiner är inte på plats ännu, men vi har börjat komma igång så smått. Just nu är vi 6 anställda, inklusive mig själv. Men vi ska växa, säger han.

Azad Ali vill få verksamheten i AXDSweden att växa. I framtidsvisionerna talar han om en verksamhet med flera tusen anställda.
Azad Ali vill få verksamheten i AXDSweden att växa. I framtidsvisionerna talar han om en verksamhet med flera tusen anställda.Foto: Jan Stenqvist

Det senaste året, uppger Azad Ali, har på flera sätt varit slitsamt. Företaget var i desperat behov av större lokaler, men en sondering i Nybro gav inget resultat. Han måttar med tumme och pekfinger och säger: ”Det var så här nära att jag flyttade allt till Kalmar.”

”Jag vill utvecklas, och hjälpa andra människor till arbete och utveckling. Det är mitt sätt att ge tillbaka något till Sverige, för det är här som jag själv har fått chansen att lyckas.”
Azad Ali

Emballators, tidigare GN Mekan, fastighet förändrade läget. Han sökte kontakt med ägaren och kunde efter ett tag börja förhandla om ett köp. Förhandlingarna gick i mål. Azad Ali har investerat många miljoner i satsningen, men avstår från att uppge en detaljerad summa. Idag äger han fastigheten genom dotterbolaget, AXD Industrihus.

– Jag är medveten om att det finns risker med en sådan här satsning, men jag vill våga ta risker. Jag gjorde det under coronapandemin, och det gick bra. Mitt mål är att fortsätta växa, vi ska bli flera tusen anställda. Och jag vet - då kommer den här fastigheten inte att räcka till, säger han.

Vad driver dig att vara så offensiv?

Annons

– Jag vill visa att en person som har den bakgrunden som jag har kan resa sig och nå dit jag vill komma. Jag vill utvecklas, och hjälpa andra människor till arbete och utveckling. Det är mitt sätt att ge tillbaka något till Sverige, för det är här som jag själv har fått chansen att lyckas, säger han.

Stora delar av lokalerna står tomma eller används som lager. Här vill Azad Ali ta in andra företag som hyresgäster.
Stora delar av lokalerna står tomma eller används som lager. Här vill Azad Ali ta in andra företag som hyresgäster.Foto: Jan Stenqvist

Azad Ali resonerar vidare om en utbyggnad på fastigheten, och om att öppna kontor i andra städer. På sikt också utomlands. Men basen ska fortsatt vara Nybro.

– Det finns möjligheter att växa här, och här ska huvudkontoret vara, säger han.

I höst vill han hålla invigning av de nya industrilokalerna. Den vill han att prins Daniel ska hålla i.

– Vi känner varandra lite grann; han köpte en lampa av mig - sedan har vi träffats några gånger och talats vid vid olika sammanhang. Jag hoppas han kan komma.

Jan StenqvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons