Annons

30 erbjuds pension

- Vi kommer satsa på Glasriket, säger Ulrica Messing, infrastrukturminister
Nybro • Publicerad 27 juni 2003

Orrefors Kosta Boda AB går ut och erbjuder en pensionslösning till de anställda som är mellan 63 och 65 år.

Förhandlingarna mellan industrifacket och Orrefors Kosta Boda AB har precis startat upp och är fortfarande i sitt inledningsskede.

Annons

–Just nu bollar vi idéer och tittar på en bemanningsplan, men att vi blir klara till semestern, det tror jag inte, säger Peter Danielsson industrifackets ordförande.

På torsdagen kallades till stormöte och Orrefors personalchef Germund Johansson informerade. Företaget erbjuder nu en pensionslösning till de anställda som är 63 år och uppåt, totalt rör det sig om cirka trettio personer.

De berörda har fram till nästa fredag på sig att att ta ställning till erbjudandet.

– Vi har sagt till dem att se till sig själva när de gör valet. I vanliga fall finns ju en bromssträcka fram till pensioneringen, det är många bitar som spelar in när man gör ett sådant här val, säger Peter Danielsson.

De som väljer att nappa på erbjudandet i nästa vecka kommer att gå i pension den första december detta år.

Det är inte första gången företaget erbjuder sina anställda pensionering i kristider. Vid tidigare nedskärningar har liknande erbjudande gått ut och majoriteten av de som fått erbjudandet har då tackat ja.

MARTINA ARNKLITT

martina.arnklitt@barometern.se

0481-422 51

Ulrika Messing lovar att satsa på Glasriket

Annons

Hon besökte nedläggningshotade Kosta glasbruk i början av juni och betonar att staten är beredd att stödja arbetarna där.

- Jag har kollat att arbetsförmedling och länsarbetsnämnd har pengar för att vidareutveckla den spetskompetens som finns i området. Pengar finns och nu ska jag diskutera med utbildningsdepartementet hur vi ska kunna behålla det unika formgivna glaset och vilka åtgärder som ska vidtas. Glasriket kan inte konkurrera med Ikea när det gäller vardagsglas.

Staten har gått in med pengar i Glafo, Glasforskningsinstitutet i Växjö och ytterligare pengar ska avsättas till institutet.

Om det blir mer pengar till vägarna i Glasriket vet hon inte än.

- Vägverket kommer med sitt prioriteringsförslag den 4 augusti och innan jul beslutas hur planerna ser ut.

Ulrica Messing tycker att det är viktigt att satsa på glaset.

- Jag reser mycket som turistminister och det vi marknadsför från Sverige är kända idrottsmän och kvinnor, svensk musik och svenskt glas.

VERONIKA JOHANSSON

veronika.johansson@barometern.se

0485-319 10

Veronika Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons