Annons

25 förlorar jobbet på Orrefors glasbruk

25 anställda blir kvar på Orrefors glasbruk efter att förhandlingarna mellan företaget och IF Metall avslutats. Ytterligare fem personer flyttas över till Kosta glasbruk.
Nybro • Publicerad 3 februari 2012

På torsdagen träffade IF Metalls avdelningsordförande Peter Danielsson de anställda för att delge informationen. Samtidigt gavs besked till de anställda som förlorar sina jobb, totalt 25 personer.

– Det här känns så oerhört tungt, det här är bland de största besvikelser jag varit med om, säger han.

Annons

När ägaren New Wave Group meddelade sitt varsel i december handlade det om att minska personalstyrkan vid de tre bruken Orrefors, Kosta och Åfors med totalt 115 personer. I utgångsläget skulle 44 av 55 anställda i Orrefors förlora jobben. Elva anställda skulle bli kvar.

Förhandlingarna lyckades mildra varslen, men Peter Danielsson har ändå svårt att känna någon som helst glädje över utfallet.

– Det här hänger ihop med att det måste finnas en produktion som kan bära kostnaderna för vannan. Men visst, det är fortfarande en liten personalstyrka. Ser man till helheten så finns det en så oerhört hög kompetens i fabriken, och mycket av den försvinner nu. Vi samlades på torsdagskvällen och samtalade om det här. Många var väldigt ledsna och besvikna, säger Peter Danielsson.

Hans största besvikelse riktar sig mot kommunledningen som han uppfattar inte har engagerat i bruket sedan varslet lades.

– Dagen efter varslet blev jag uppringd av Stefan Löfven, vår dåvarande förbundsordförande, och undrade om förbundet kunde hjälpa till med något, men från vår egen kommunledning har det inte hörts ett ljud. Jag är så besviken att jag inte finner ord, säger han.

Vid torsdagskvällens samling fanns också omställningsföretaget Aventus med.

– De gör ett fantastiskt arbete, men de kan inte trolla med knäna. De som nu blir av med jobbet får nog inte så lätt att hitta nytt jobb - det är svårt i den här regionen, säger Peter Danielsson.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons