Annons

Stort e-handelsbolag stoppas att sälja elprodukter med brister

Sedan oktober förra året har e-handelsbolaget 24 Sverige AB förbjudits att sälja cirka 80 elprodukter. De flesta på grund av brister i märkningen. En led-projektor har också förbjudits på grund av hög brandrisk och var livsfarlig för användaren.
Kalmar • Publicerad 14 maj 2021
Foto: Mats Holmertz

Förra året blev 24 Sverige AB en av Kalmar läns gaseller, enligt Dagens industri, vilket innebär att bolaget är ett av de mest snabbväxande i länet. Under 2019 omsatte bolaget 139 miljoner och hade 27 anställda.

Mellan oktober 2020 och april 2021 har fyra av bolagets sändningar med elektronikprodukter stoppats i tullen och Elsäkerhetsverket har satt försäljningsförbud på 78 elprodukter.

Annons

– Importörer är skyldiga att sätta sig in regelverket och föreskrifterna om elektrisk utrustning, säger Per Samuelsson, avdelningschef på Elsäkerhetsverket.

Barometern-OT har kontaktat 24 Sverige AB för en kommentar gällande besluten, men bolaget lämnar inga kommentarer.

I det senaste beslutet i april i år stoppades 35 elprodukter för försäljning i Sverige. Det handlar bland annat om minifrysar, digitala fotoramar och robotdammsugare. De brister som uppdagades var till exempel; avsaknad säkerhetsinformation på svenska och märkning om tillverkaren. Samtliga produkter saknade dessutom EU-försäkran.

– Alla produkter hade brister i märkning och flertalet hade bristande CE-märkning, berättar Karin Dröschmeister, handläggare av ärendet på Elsäkerhetsverket.

En av de 35 produkterna, en led-projektor, testades tekniskt och det visade sig att produkten hade flera säkerhetsbrister. Isolationsavståndet var för kort, vilket innebär att användaren löper stor risk att få kontakt med nätspänningen. Det fanns risk för överslag, gnistbildning och plasthöljet var inte brandsäkert.

– Det är allvarligt och produkten var farlig, till exempel var det farligt att ta i spänningspluggen på produkten. Om man har otur kan man få 230 volt i sig, skada sig eller till och med dö, säger Per Samuelsson.

På grund av de allvarliga felen beslutades att led-projektorn skulle förstöras.

– I det här fallet när produkten är så pass farlig vill vi även förhindra att den returneras till leverantören och att den säljs till ett annat land, säger Karin Dröschmeister.

bild 1/2
Led-projektor hade säkerhetsbrister och Elsäkerhetsverket har beslutat att produkten måste förstöras. Foto: Tullverket
Led-projektor hade säkerhetsbrister och Elsäkerhetsverket har beslutat att produkten måste förstöras. Foto: Tullverket
Led-projektor hade säkerhetsbrister och Elsäkerhetsverket har beslutat att produkten måste förstöras. Foto: Tullverket
Led-projektor hade säkerhetsbrister och Elsäkerhetsverket har beslutat att produkten måste förstöras. Foto: Tullverket

De andra 34 produkterna fick försäljningsförbud. Dessutom åläggs 24 Sverige AB en avgift på 11 368 kronor, vilket är kostnaderna för testet av led-projektorn. Beslutet kan överklagas inom tre veckor.

Hur kommer det sig att ni bara testat en produkt av alla som fått försäljningsförbud?

Annons

– Etiketten på produkten satt inte fast riktigt, den ska inte gå att ta bort enkelt, enligt lag, och det ville vi testa, och gjorde även en teknisk undersökning. Generellt när tullen upptäcker felaktigheter i sändningar, exempelvis fel märkning så är bristen tillräckligt stor för att vi ska förbjuda produkten i Sverige. Det är ett effektivt sätt att utföra en marknadskontroll. När en produkt saknar märkning är det nästan alltid något tekniskt fel också, det vet vi av tidigare erfarenhet, säger Per Samuelsson.

Tidigare, från 2012 till och med 2019, har även Elsäkerhetsverket genomfört ett 15-tal marknadskontroller eller tester av produkter från Kalmarbolaget. Vid de flesta kontrollerna har inte märkningen av produkterna uppfyllt kraven, men bristerna har inte varit tillräcklig allvarliga för försäljningsförbud. 2012, testades en strömförsörjningsdon, den förbjöds på grund av brandrisk och säkerhetsrisk. 2016 testades en Magic Plasma light, den uppfyllde inte skyddskraven och fick försäljningsförbud.

Under förra året hade Elsäkerhetsverket 220 ärenden med elprodukter, varav 115 gällde importer av svenska företag. Totalt innehöll kontrollerna 547 produkter och av dem fick 421 försäljningsförbud eller motsvarande.

– Det är ganska vanligt och de senaste åren har problemet blivit allt vanligare i takt med att e-handeln ökat. I dag finns ingen sanktionsavgift som vi kan ålägga importörer, men det är på gång på EU-nivå. Det innebär att vi skulle få ett kraftfullare verktyg, säger Per Samuelsson.

Är det svårt att följa regelverket för företagare?

– Nej, det tycker jag inte. En importör har ett ansvar och det gäller att ha med alla obligatoriska dokument och göra kloka inköp. Vi erbjuder även företagen att delta i utbildningar, säger Per Samuelsson.

”Bristerna är allvarliga, till exempel var det farligt att ta i spänningspluggen på produkten. Om man har otur kan man få 230 volt i sig, skada sig eller till och med dö”
Per Samuelsson, avdelningschef på Elsäkerhetsverket.

LÄS MER: Barometern-OT:s Affärslivssajt:

Vi har samlat allt innehåll för dig som vill få koll på lokalt företagande och näringsliv på en egen sajt.

Anna BorgSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons