Annons

Stark ekonomi räddar börsen från valturbulens

Valrörelsen är i sin slutfas och på söndagskvällen kommer många svenskar för ovanlighetens skulle bänka sig ned framför tv:n som förr i tiden före det att webb-tv, sociala medier och Netflix tog över och tillsammans titta på när valresultatet presenteras. Spänningen kring valutgången är denna gång ovanligt stor.
Kalmar län • Publicerad 4 september 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det osäkra läget efter valet – här Jonas Sjöstedt (V), Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD) – kan innebära problem för finansmarknaden. Men den starka ekonomin gör att den värsta turbulensen uteblir, enligt Ulf Petersson.
Det osäkra läget efter valet – här Jonas Sjöstedt (V), Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD) – kan innebära problem för finansmarknaden. Men den starka ekonomin gör att den värsta turbulensen uteblir, enligt Ulf Petersson.Foto: Henrik Montgomery/TT

Statsvetare har räknat ut att med åtta partier i riksdagen finns det 256 sätt att forma en regering. Det står skrivet i stjärnorna, vilket av dessa alternativ som går segrande ur striden och om slaget ens är över på söndag eller om svårigheterna att bilda en regering blir så stora att det kommer att krävas extraval. All denna osäkerhet grundar sig på att det nu finns tre stora block. Och det vet alla att tre åsikter är mycket svårare att jämka ihop än två.

Även på finansmarknaden är intresset för det svenska valet större än på länge. Omvärldens blickar har dessutom intensifierats efter intervjun med moderatledaren Ulf Kristersson i brittiska Financial Times som ”alla” i den internationella finansvärlden läser och där Ulf Kristersson jämförde nuvarande situation i Sverige med finans- och fastighetskraschen i början av 1990-talet, då Sveriges kris var betydligt större än i omvärlden.

Annons

Under valupptakten har finansmarknaden reagerat genom att sälja kronor så att kronan har nått sin lägsta nivå mot euron sedan finanskrisen 2008. Även riksbankschefen Stefan Ingves har på sin kant bidragit till kronförsvagningen genom hålla riksbankens styrränta på en klart lägre nivå än världens övriga centralbanker. Man bör räkna med att en rejäl politisk turbulens kommande månaderna. Det ska dock till en riktig politisk storm för att kronan ska sänkas från nuvarande låga nivå.

Under förra valet, 2014, var det också riktigt stökigt på regeringskansliet och i riksdagen. Stefan Löfven utlyste faktiskt nyval, vilket dock drogs tillbaka när Decemberöverenskommelsen löste regeringskrisen. Den stora fördelen denna gång jämfört med 1990-talet är att ekonomin just nu går bra, vilket gör att Sverige har råd med en tids politiskt kaos. Det är dock helt väsentligt för ekonomin, kronkursen, räntorna och börsen att man under regeringsperioden hittar ett uthålligt sätt att styra landet eftersom den goda svenska ekonomin högst troligt kommer att försämras under mandatperioden. Det är då, när konjunkturfallet kommer, snarare än idag som politiken ur ett finansmarknadsperspektiv prövas.

Min bästa bedömning idag är att det tar tid att bilda en regering efter söndagens val. Men på finansmarknaden kommer effekterna bli ganska lindriga. Kronan kan mycket väl stärkas något efter den senaste tidens försvagning, vilket i sin tur att sätter en viss press på börskurserna som ju har stigit till följd av en svagare krona. Det är därmed högst troligt att den gamla klassiska devisen på finansmarknaderna ”köp på ryktet och sälj på nyheten” gäller även denna gång. Det vill säga att när det som vi befarar sker uteblir den negativa effekten.

Exempelvis återhämtade sig börskurserna snabbt efter Brexitomröstningen och steg kraftigt när Donald Trump blev president, vilket var faktorer som många ansåg före valen skulle bli slutet på börsuppgångarna. Översatt till dagens Sverige betyder det att kronan inte alls kommer att falla vid valturbulens utan tvärtom återta sommarens och hösten försvagning. Och eftersom börsen tenderar att gå i motsatt riktning som kronan på kort sikt kommer därmed börskurserna att sjunka något. Det bör dock inte bli några stora kursfall, med tanke på hur starkt världsekonomin just nu utvecklas.

Ulf Petersson
Annons
Annons
Annons
Annons