Annons

Snabbväxande företag i Oskarshamn har svårt att hitta personal

Mattias Fors, 34, driver ett värmepumpsföretag som växer kraftigt, men han har svårt att rekrytera kyltekniker. Bristen på kyltekniker är stor och paradoxalt finns en utbildning till kyltekniker i Oskarshamn, men den kan företaget inte dra nytta av.
Oskarshamn • Publicerad 5 februari 2023 • Uppdaterad 6 februari 2023
Växande företag har problem att hitta personal. Mattias Fors, vd för Invest Living, menar att det finns en risk att ha tvingar flytta företaget från Oskarshamn på grund av kompetensbristen.
Växande företag har problem att hitta personal. Mattias Fors, vd för Invest Living, menar att det finns en risk att ha tvingar flytta företaget från Oskarshamn på grund av kompetensbristen.Foto: Roger Carlsson

Energikrisen har gynnat Invest Living Scandinavia i Oskarshamn som mer än fördubblat sin omsättning till cirka 40 miljoner på två år och vid förra bokslutet hamnade resultatet på cirka 2 miljoner. Företagets kunder är återförsäljare inom värmepumpsbranschen och affärsidén är att utveckla kundernas egna varumärken. Oskarshamnsbolaget genomför produktutveckling, har lagerhållning och reservdelar samt kundsupport.

– Energikrisen har gett oss en skjuts, framförallt i Danmark där många har konverterat från naturgas till värmepumpar. Vi har också jobbat systematiskt under en längre tid, vilket gett resultat, berättar Mattias Fors, vd.

Mattias Fors, vd för Invest Living.
Mattias Fors, vd för Invest Living.Foto: Roger Carlsson
”Det är tråkigt eftersom vi har ambitionen att växa i Oskarshamn, men går inte kompetensbristen att lösa så tvingas vi till att flytta verksamhet härifrån.”
Mattias Fors, vd om svårigheten att hitta personal.
Annons

I takt med att bolaget växer behövs ny personal. I dag finns sex anställda och en till två personer ska rekryteras.

– Vi kan inte ta in för många samtidigt, men vi kommer att behöva fler eftersom vi växer i en snabb takt.

Den senaste tiden har Mattias Fors inte lyckats att hitta kvalificerad personal.

– Jag har sökt folk härifrån, någon som kan jobba på distans eller kan flytta hit, men inte lyckats få tag på någon.

Kyltekniker är ett bristyrke i hela landet och för att få jobba i yrket behövs en certifiering.

– Det är jättesvårt att hitta rätt kompetens och vi är beredda att göra nästan vad som helst. Det är extremt ironiskt att det finns en utbildning till kyltekniker i Oskarshamn, men de som får gå den är bara arbetslösa och de samarbetar bara med Arbetsförmedlingen, säger Mattias Fors och fortsätter:

– De som går utbildningen idag matchar inte våra kriterier för anställning. Vi behöver anställda som är tekniker, men som också utbildar våra kunder. Vi ställer höga krav på de vi anställer, men samtidigt så är personlighet och ambitioner det viktigaste.

Utbildningsföretaget Movant håller i yrkesutbildningen till kyltekniker på uppdrag av Arbetsförmedlingen.

– Det finns lediga platser och jag är beredd att betala utbildningen för de jag vill anställa, men får inte. Det hade varit en chans för mig att anställa någon som kan arbeta hos mig och samtidigt läsa och bli certifierade.

Mattias Fors har haft en dialog med bland annat Arbetsförmedlingen, men det har inte gett resultat.

Annons

– Om vi inte får in mer personal så leder det till att vi inte uppfyller våra åtagande mot kunderna och kanske blir av med någon större kund. Det innebär att man går miste om arbetstillfällen i Oskarshamn.

Efterfrågan på värmepumpar har ökat i energikrisens spår.
Efterfrågan på värmepumpar har ökat i energikrisens spår.Foto: Roger Carlsson

På grund av svårigheten att hitta personal överväger Mattias Fors att öppna kontor i en annan stad.

– Det är tråkigt eftersom vi har ambitionen att växa i Oskarshamn, men går inte kompetensbristen att lösa så tvingas vi till att flytta verksamhet härifrån.

Han är förvånad över att man i en liten kommun som Oskarshamn inte kan vara mer flexibel för att lösa denna typ av problem.

– Det är en mindre ort som borde kunna göra mer. Här är det bara byråkrati som sätter stopp, säger Mattias Fors.

Kastrio Jashari är ansvarig för utbildningen till kyltekniker på Arbetsförmedlingen och bekräftar att den är för arbetslösa. Kyltekniker är ett bristyrke. Varför finns det inte platser även för de som inte är arbetslösa för att lösa den akuta kompetensbristen som råder?

– Det är regeringen som beslutat att vi har uppdraget att se till att det finns en arbetsmarknadsutbildning till kyltekniker via Arbetsförmedlingen, säger Kastrio Jashari .

Fakta

Invest Living

Huvudort: Oskarshamn.

Vd: Mattias Fors.

Omsättning: Cirka 40 miljoner.

Rörelseresultat: Cirka 2 miljoner.

Anställda: 6 personer.

Gör: Produktutveckling, lagerhållning och reservdelar samt kundsupport inom värmepumpsbranschen.

Framtida mål: ”Det är klart man börjat drömma om 100 miljoner, men det absolut viktigaste är att bli ännu bättre på att ta hand om våra kunder och deras kunder.”

Anna BorgSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons