Annons
Näringsliv

Fem ben ger familjeföretaget unik lönsamhet

Sprid riskerna, hitta grenar som kan kompensera eventuella konjunktursvängningar. Krydda med stordrift och stark kostnadseffektivitet. Den ekvationen gav Wiströms Lantbruk på Öland Barometern-OT:s och Hushållningssällskapets pris Gyllene Axet.
Ottenby • Publicerad 3 maj 2018
OBS: Bilden syns enbart i morgonutgåvan
OBS: Bilden syns enbart i morgonutgåvanFoto: SUVAD MRKONJIC
Johan, Peter och Andreas Wiström driver Wiströms Lantbruk. Företaget består av flera gårdar men Ottenby kungsgård är den till ytan största med 1400 hektar mark. Här finns också 500 mjölkkor.
Johan, Peter och Andreas Wiström driver Wiströms Lantbruk. Företaget består av flera gårdar men Ottenby kungsgård är den till ytan största med 1400 hektar mark. Här finns också 500 mjölkkor.Foto: SUVAD MRKONJIC

Våren är ungefär tre veckor försenad. Lövsprickningen dröjer, och nere på Ölands södra udde sveper den kalla vårvinden in under skinnet. Det öppna landskapet och den sjönära miljön är påtaglig.

– Fördelen med djurhållning här nere är att det sällan blir varmare än 25 grader och det är både mygg- och flugfritt. Det gillar korna, säger Andreas Wiström med ett leende.

Annons

Tillsammans med sina bröder Peter och Johan driver han ett familjejordbruk som kan visa upp en unik lönsamhet. Vinstmarginalen för bolaget var hela 30 procent under 2016. För branschen ovanligt starka siffror.

– Det är sällan alla våra olika delar är lönsamma samtidigt. Vår fördel är att vi står på fem olika ben. Vi har betesmark, spannmålsodling, grisar, mjölkkor och vindkraft. Förra året var till exempel ett bra år för mjölken, säger Peter Wiström.

De tre bröderna har drivit Ottenby kungsgård sedan 1989.
De tre bröderna har drivit Ottenby kungsgård sedan 1989.Foto: SUVAD MRKONJIC

Wiströms Lantbruk är ett av regionens verkliga storföretag i branschen. Företaget driver flera gårdar där de två äldsta bröderna, Peter och Johan, har sin bas i Hagby på mellersta Öland. Där har familjen haft sin bas i flera generationer.

– Det är åtta eller nio generationer bakåt i tiden som vi vet, säger Johan Wiström.

Korna mjölkas numera både manuellt och med en robot.
Korna mjölkas numera både manuellt och med en robot.Foto: SUVAD MRKONJIC

Kärnan på släktgården är spannmålsodling. 380 hektar plöjd mark och därtill 150 hektar betesmark. Sedan 1989 driver familjen också Ottenby kungsgård – en enorm anläggning 1400 hektar mark inklusive kunglig jaktmark. Här har man också 500 mjölkkor, 400 tackor och 128 amningskor.

– När vi tog över arrendet av kungsgården förvaltade Domänverket. Gården var väldigt förfallen och vi var tvungna att renovera rejält för att få igång driften. Sedan dess har vi nog investerat mellan 40 och 50 miljoner kronor här nere, berättar Andreas Wiström.

Sedan 1997 är det Statens Fastighetsverk som förvaltar Ottenby kungsgård. Tillsammans med dem har bröderna Wiström moderniserat och byggt upp en imponerande anläggning med den senaste tekniken – som robotdriven mjölkning.

Samtidigt har man bevarat mycket av det gamla.

– Gården har anor sedan 1550. De äldsta delarna som finns kvar är från 1600-talet. Nuvarande mangårdsbyggnaden stod klar 1804, säger Andreas Wiström.

Stora öppna ytor kännetecknar gården på södra udden. I bakgrunden syns fyren Långe Jan.
Stora öppna ytor kännetecknar gården på södra udden. I bakgrunden syns fyren Långe Jan.Foto: SUVAD MRKONJIC

Ottenby kungsgård har fungerat som kunglig jaktmark för inplanterad hjort ända sedan Johan III:s tid. På 1600-talet lät Karl X bygga den 4,5 kilometer långa mur som delar av södra udden och hägnar in gårdens domäner.

Annons

– Vad vi vet har alla kungar sedan dess varit här och jagat. Vår nuvarande kung är här också i bland. Förut hade kungligheterna ett rum i huvudbyggnaden men nu har de en egen stuga att bo i vid jakten, förklarar Peter Wiström.

Att förvalta en anrik och kunglig gård har naturligtvis sina förpliktelser. Ändå menar bröderna Wiström att det inte hade varit möjligt att bara fokusera verksamheten på Ottenby.

– Just att vi har flera ben att stå på gör att vi klarar svängningar. Hade vi bara kört på mjölkkor hade det inte fungerat. Vi hade heller inte klarat fodret till våra kor här om vi inte haft andra gårdar som levererat foder, säger Johan Wiström.

Har ni en yngre generation som är beredd att ta över?

– Ja, vi har tillsammans fyra söner och två döttrar. Två av sönerna säger att de ska bli lantbrukare – de andra två sönerna är än så länge bara intresserade av lantbruk, säger Andreas Wiström.

Hur ska ni fira priset på 25 000 kronor?

– Vi är vanligtvis dåliga på att fira men nu måste vi samla personalen och hitta på något roligt i sommar. Det är vår fantastiska personal som gjort att vi lyckats så bra.

Jörgen StrömSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons