Annons

Yngst går först i Vänsterpartiet

Hon var bara 19 år när hon engagerade sig politiskt och strax därpå valdes hon in i kommunfullmäktige.
Mönsterås • Publicerad 1 september 2014
Foto: 
Josefin Erlandsson gillar att vara politiker och tycker att det är viktigt att driva frågor som berör människor som har svårt att göra sin talan hörd.
Josefin Erlandsson gillar att vara politiker och tycker att det är viktigt att driva frågor som berör människor som har svårt att göra sin talan hörd.Foto: Åsa A Cederbom

Nu har Josefin Erlandsson fyllt 23 och är Vänsterpartiets förstanamn på valsedeln.

– Det är speciellt att bli invald när man är så ung som jag var. Jag minns att jag var väldigt förväntansfull inför uppgiften och ville ändra på mycket snabbt.

Annons

– Men demokratiska processer tar tid och även om det känns frustrerande många gånger så har jag idag en större förståelse för hur politiken fungerar.

Partiet fick vid förra valet behålla sina två mandat i fullmäktige och förhoppningen är att det blir ett till efter höstens val.

– De rödgröna har medvind just nu och lokalt upplever vi också att stödet växer, bland annat genom att fler kommer fram till oss när vi deltar vid olika evenemang.

– Vi är en liten partiförening men vi är ändå väldigt aktiva.

Varför blev du politiker?

– Redan på högstadiet väcktes insikten att det inte räcker att bara sitta och tycka om man vill förändra samhället. Jag såg sociala orättvisor runt omkring mig som jag blev upprörd över och kände att jag ville göra skillnad.

– Många ungdomar engagerar sig gärna i enskilda frågor, men drar sig för att köpa ett helt partikoncept. Men för mig är vårt partisystem ändå det bästa alternativet som vi har hittills och jag trivs med till exempel våra mötesformer.

Vad behövs för att utveckla kommunen?

– En tydligare satsning på ungdomar. Dels genom olika aktiviteter, men också genom att ge fler möjligheter till studier och jobb. Utanförskapet som många ungdomar hamnar i måste minskas och vi behöver även locka fler unga att stanna kvar i kommunen.

Vilken är din viktigaste fråga?

Annons

– Nej till vinstuttag i välfärden. Sedan ligger skolan mig varmt om hjärtat. Jag utbildar mig till lärare och ser hur utbildningssystemet drabbats hårt av alla ständiga förändringar inom skolan.

Om du fick bestämma, vilket drömprojekt skulle du då genomföra i kommunen?

– Det är nog att få till en skola som är likvärdig för alla barn. Idag är det inte så. Föräldrar får betala dolda kostnader som exempelvis glasögon som krävs för att barnen ska kunna ta till sig sin utbildning och kvaliteten på skolan påverkas också av var du bor.

– För min del tror jag att skolan skulle bli mer rättvis och jämlik om den var statligt styrd.

Vad är du mest nöjd med under den senaste mandatperioden?

– I flera av de frågor som vi driver har vi sett resultat. Till exempel vad det gäller äldres valfrihet inom omsorgen och rätten till heltid. Även om vi inte har nått ända fram än så är det frågor som kommunledningen jobbar efter.

Vad är du mest missnöjd med?

– Att främlingsfientliga åsikter har fått växa och ta så mycket plats i politiken. För mig är det beklämmande att rasistiska uttryck blivit mer eller mindre rumsrena i samhället. Grunden ligger i sociala oroligheter som tar sig uttryck i främlingsfientlighet och det är aldrig okej. Resultatet blir bara att svaga grupper ställs mot varandra.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons