Annons

Vill göra Emån till fiskeparadis

Ett fiskeparadis där man till och med kan få dra upp den fridlysta malen. Det vill kommunpolitikerna skapa i Fliseryd.
Mönsterås • Publicerad 2 februari 2012

Nu söker man projektpengar för att kunna utveckla Emån och fisket i trakten kring Fliseryd.

– Det här har fört en tynande tillvaro, kan man säga. Vi har diskuterat en utveckling i flera år men nu söker vi pengar via ett Leaderprojekt och Kustlandet för att utveckla fisket i samarbete med lokala föreningar, företag och andra aktörer, säger Henrik Andersson, som håller i projektet från kommunens håll.

Annons

Fliseryds sportfiskeklubb har länge drivit frågan om att vidare- utveckla fisketurismen. Bland annat vill man flytta de fyra sportfiskestugor som klubben äger till Jungnerholmarna nära Emån. Där vill man sedan använda Gula Villan som servicebyggnad.

När det gäller själva fisket vill man stärka beståndet, särskilt för öring och mal men också ansöka om dispens för mal- fiske, vilket inte är tillåtet i Sverige eftersom fisken är fridlyst. Men

man kan komma runt det genom att fiska i forskningssyfte, och kommunen hoppas på en sådan dispens för att locka fiskefantaster.

Viktigt är också marknadsföring, vilket ska ske bland annat genom en ny hemsida, och man planerar att bjuda in företag och föreningar som inte redan är med till information om projektet. Man vill också sätta ut 20 000 smolt av havsöring samt göra en specialinventering av fisk för att kunna marknadsföra fisket ännu bättre.

Redan nu har man fått preliminära positiva besked från markägare och myndigheter. I ansökan om EU-pengar anges att hela projektet beräknas kosta närmare 1,5 miljoner kronor. I den summan ingår också en halv miljon kronor till lön åt en projektledare. Av de här pengar-na ska kommunen gå in med 300 000 kronor, Kustlandet 995 000 kronor och Fliseryds sportfiskeklubb med 150 000 kronor. Dessutom bygger det på stora ideella insatser. Besked väntas om en vecka.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons