Annons

Vatten viktigt för miljövän

Det är inte utan orsak som Magnus Ellström blev årets miljöstipendiat i Mönsterås kommun. Han har under många år arbetat för att vattnen utanför Mönsterås ska kunna leva vidare.
Mönsterås • Publicerad 1 december 2003

Det var en glad men samtidigt överraskad herre som tog emot kommunens stipendium.

- Det var snopet, eftersom jag var helt ovetande, säger Magnus Ellström. Man är ju inte alltid säker på att saker man gör syns. Det är här en bekräftelse på vad jag gjort.

Annons

Igenväxt område

Magnus Ellström bor ute vid Killingeholm i en villa tillsammans med hustrun Pia och barnen Sofie och Andreas. Sedan 1999 har han involverat sig i projekt Oknöström, som går ut på att få liv i de vatten i området som fullkomligt växt igen.

- Det kostar för mycket att muddra och skörda, berättar Magnus Ellström.

Förutom årets miljöstipendiat ägnar även Per Eriksson, Stefan Stenfelt och Henrik Andersson från Killingeholms samfällighetsförening mycket tid åt projektet. De har tittat på flera olika alternativ till hur de ska kunna motverka den kommande uppgrundningen i området. Dessutom breder vassen ut sig allt mer.

Arbetar för att få tillstånd

Till slut insåg de att bron vid Oknöström skulle vara det bästa stället att vidga, eftersom öppningen bara är två och en halv meter bred. Tekniska kontoret har varit mycket positivt till deras förslag och just nu arbetar föreningen för att få till ett tillstånd.

- Vi kommer att bjuda in folk från Högskolan i Kalmar, elever från Mönsteråsgymnasiet, länsstyrelsen och Fiskeriverket för att få råd om hur vi ska gå

till väga, säger Magnus Ell-ström.

Men Magnus Ellström har redan gjort mycket för att motverka utarmningen av vattnet utanför Mönsterås. En av orsakerna till att han har blivit stipendiat är att han i somras färdigställde en helt ny far-

led. Något som inte var helt enkelt.

Annons

- Det var svårt eftersom sjökortet från 1918 inte stämmer med verkligheten, säger Magnus Ellström. Vi hittade grund som inte fanns med på sjökortet.

Många har beställt sjökort

Farleden är redan uppskattad av många, vilket har märkts eftersom många har beställt ett sjökort.

- Det är på gång, säger Magnus Ellström. Men jag vet inte riktigt när det kommer.

Förutom farleden har han även slagit ner mängder med vass med hjälp av en vassmaskin. Efter att ha slagit ner vassen ett par gånger, orkar den inte växa igen.

- Man tömmer rötterna på näring och utarmar växten på det sättet, säger Magnus Ellström.

Anledningen till att en del vass måste bort är att den stoppar vattentillströmningen och minskar syretillförseln för växt- och djurlivet.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons