Annons

Vaccin till skolpersonal dröjer

Redan nu på fredag kommer man att börja vaccinera skolelever mot svininfluensan. Men det är ännu oklart när skolans personal ska få vaccinet.
Mönsterås • Publicerad 11 november 2009

Under tisdagen kom beskedet om att skolhälsovården har lovats 500 doser till torsdag denna vecka. Vaccinationerna av elever på Mönsteråsgymnasiet startar därför morgonen efter. Högstadieeleverna i Mönsterås och Blomstermåla får dock vänta till måndag. Nästa leverans kommer inte förrän torsdag i nästa vecka, men eventuellt kan man börja vaccinera elever även vid andra skolor än de bägge högstadierna om det blir vaccin över i början av veckan. Ethel Boman, skolsköterska och samordnare av skolvaccinationerna räknar med att alla elever i kommunen kan vara vaccinerade när vecka 48 är slut, förutom de elever som missat vaccinet på grund av att de varit sjuka eller bortresta. Men skolans personal svävar fortfarande i ovisshet om huruvida de ska vaccineras i samma veva som eleverna eller inte.

- Det är ju väldigt konstigt om vi ska behöva vänta tills när det är dags för allmänheten att vaccineras, eftersom influensan sprids så snabbt i skolan, säger en skolanställd till tidningen.

Annons

Göran Pettersson, skolchef i Mönsterås, bekräftar att man ännu inte löst frågan med vaccin till skolpersonal.

- Skolsköterskorna kommer att vara så hårt belastade med att vaccinera alla elever så de har signalerat att de inte hinner med personalen också. Vi jobbar nu på att få fram alternativ, som till exempel att sjuksköterskor från kommunens omsorg kan hoppa in och hjälpa till med personalvaccineringen, säger han.

Om alla elever i kommunen - eller deras föräldrar- bestämmer sig för att de ska vaccineras, handlar det om mellan 1400 och 1500 vaccinationer. Man har tagit in en vikarierande sjuksköterska tillfälligt för att skolsköterskorna ska få stöttning, men trots detta kommer det att innebära mycket övertidsarbete för personalen inom skolhälsovården.

- Vi jobbar på att lösa det här så smidigt som möjligt, säger Göran Pettersson.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons